Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Desítky lidí z České Třebové skončily bez domova: Po požáru paneláku uspořádalo město veřejnou sbírku

Autor: dce, ČTK - 
12. června 2019
16:18

Tři měsíce. Tak dlouho budou bez střechy nad hlavou někteří obyvatelé sedmipatrového domu v České Třebové, kde minulý týden hořelo. Požár přitom neměl na vině žádný rezident, ale patrně dělníci, kteří pracovali na střeše. Město pro poškozené uspořádalo finanční sbírku i sbírku oblečení.

Požár propukl na střeše sedmipatrového domu na sídlišti Lhotka v České Třebové v pondělí 3. června. Už od počátku bylo jasné, že hašení nebude jednoduché ani rychlé. Osmnácti jednotkám o přibližně 90 hasičích to trvalo více než osm hodin. Zásah hasičů byl kvůli horku a pěšímu výstupu na střechu v dýchacích přístrojích velmi náročný.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 30 milionů korun. A viník? Zatím neznámý, požár ale s největší pravděpodobností vznikl od natavování lepenky, kterou na střeše dělníci opravovali. A 80 lidí je nyní bez domova...

Právě jim se rozhodlo pomoci město včetně několika spolků. Pro potřebné uspořádají veřejnou finanční sbírku a sbírku oblečení, dek a dalších věcí denní potřeby – někteří totiž musí být bez střechy nad hlavou i tři měsíce. V důsledku hašení jsou horní byty značně poničené, nejde v nich ani elektřina. Budova naštěstí nebyla staticky poškozena – alespoň podle první prohlídky statika.

Část evakuovaných našla první noc přístřeší u příbuzných a známých, několik lidí přespalo na internátu Vyšší odborné školy a Střední školy technické. Zatím je jich osm, další mohou přibýt. Podle starostky mohou zůstat i delší dobu, zajištěné mají i stravování.

Zástupci města se již 5. června sešli s vystěhovanými obyvateli, předsedou družstva, společností najatou družstvem na úklid a vyřizování pojistných událostí a firmou, která střechu opravovala. Její pojistka na práce na domě činí pět milionů korun, výše pojištění odpovědnosti za škodu není jasná. Šéf firmy skončil podle starostky s psychickými problémy v nemocnici. Část škod může uhradit pojištění bytového družstva i samotných obyvatel domu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání