Oheň byl nahlášen chvíli po poledni. Hasiči bojovali nejen se živlem, ale i s těžkým terénem. „Museli zasahovat ve svažitém a často obtížně přístupném terénu, některé cesty byly pro cisterny neprůjezdné,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Celkem dorazilo na čtyři desítky profíků i dobrovolných hasičů.

Začalo to na mýtince

Původně hořela jen malá mýtinka o ploše 20 metrů čtverečních. „Kvůli suchu a silnému větru se oheň rychle rozšířil na plochu 15 hektarů. Zanedlouho hořel les i další místa, tedy vytěžené plochy, zbytky dřeva, větve, klestí,“ popsal Petr Kůdela. Oheň zasáhl území zhruba 500krát 300 metrů.

Letecké posily

Na pomoc přispěchaly dva hasičské speciály, vrtulník z Brna a letadlo z Jihlavy. Speciální hasicí dvouplošník je ve správě Ministerstva zemědělství. „Vrtulník tankoval vodu každé dvě hodiny. Dvouplošníku to vždycky trvalo déle, ten potřebuje ranvej, proto na tankování létal do Frýdlantu nad Ostravicí,“ popsal mluvčí.

Požár byl uhašen až ve večerních hodinách. Nikdo nebyl zraněn. Škoda činí až 1,5 milionu korun. Co bylo příčinou požáru, se stále vyšetřuje.

Fotogalerie
24 fotografií