Takřka neuvěřitelný případ začal v úterý rozplétat Obvodní soud pro Prahu 10. 32letého Petra S. obžaloba viní z toho, že celých 12 let předstíral retardaci, aby od státu získal dávky. To se mu povedlo, přišel si na neuvěřitelných 1,25 milionu. „Dokázal přesvědčit několik lékařů, že trpí středně těžkou mentální retardací s poruchami chování a že má IQ 35. Dále mu byla diagnostikována oligofrenie a imbecilita s nepříznivou prognózou, která vyžaduje trvalou péči,“ popsal Blesk.cz už dříve policejní mluvčí Jan Daněk.

Díky tomu muž skutečně invalidní důchod získal. „Ten například pro rok 2018 činil přes 9000 korun měsíčně,“ uvedl mluvčí. Později získal i příspěvek na péči ve výši 8000 korun a na mobilitu, který činil 400. 

Při tom všem ale zvládl i udělat řidičský průkaz a odpykat si tresty za krádeže a kšefty s drogami, za něž byl odsouzen. U soudu ani ve vězení přitom nikdy nevznikly pochybnosti o jeho duševním zdraví. 

Ze své role muž nevystoupil ani u úterního soudu. Do jednací síně ho doprovodil bratr a jeho přítelkyně Marta S., k níž se Petr S. na chodbě choulil a jež ho před začátkem jednání konejšila. Z neznámých důvodů novinářům na chodbě sdělila, že je jeho matkou, na dotaz soudce pak ale odpověděla, že je přítelkyní obviněného. Když se soudce zeptal, jak dlouho spolu jsou, odvětila, že neví. „Asi deset let,“ dodala posléze žena. 

Souzený muž, jenž dříve také užíval heroin, odpovídal na otázky většinou jednoslovně, hrál si s tužkou a při výpovědi si kreslil. Mimo jiné vypověděl, že neumí číst, neví, proč je u soudu ani že vlastní řidičský průkaz. Podle ošetřující lékařky, k níž se Petr S. dostavil po propuštění z výkonu trestu, však nejevil známky duševní choroby. „Komunikace s ním byla běžná, provedli jsme normální vstupní dotazník,“ řekla s tím, že býval často rozrušený, což zdůvodňoval rodinnými starostmi. 

Znalec z oboru psychiatrie pak uvedl, že mužovo jednání mělo jednoznačně zištný motiv. „Je schopen účastnit se trestního řízení. Člověk s IQ 35 by nebyl schopen normálně vykonat například pobyt ve výkonu trestu a ještě získat kázeňské odměny. Nic nenasvědčuje zjištění duševní choroby,“ řekl u soudu. Soudce jednání odročil na srpen.

Fotogalerie
12 fotografií