Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šestici džihádistů z Francie hrozí poprava. Dvě nevěsty ISIS dostaly doživotí

Autor: ČTK - 
30. května 2019
15:55

Bagdádský soud tento týden vynesl rozsudky smrti nad šesti Francouzi a jedním Tunisanem za jejich členství v teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). Informovala o tom agentura AFP, podle níž byli muži zadrženi v Sýrii a letos v únoru pak s dalšími džihádisty, z toho šesti Francouzi, převezeni do Iráku. Podle iráckého zákona je možné se proti rozsudku odvolat do 30 dní. Doživotí dostali dvě francouzské nevěsty ISIS a další Francouz.

„Byli odsouzeni k popravě, protože se dokázalo, že byli členy teroristické organizace Islámský stát,“ citovala agentura Reuters pracovníka soudu. Podle iráckých zákonů může být k smrti odsouzen kdokoliv, kdo se připojil k organizaci, jež je považována za teroristickou, ať už se účastnil bojů, či nikoliv.

Podle AFP jsou odsouzenými Francouzi Yassine Sakkam, Kévin Gonot, Léonard Lopez, Salim Machoua, Karam El-Harchaoui a Brahim Nejara. Před soudem jako první stanula trojice Gonot, Lopez a Machoua, ti si trest vyslechli již v neděli 26. května, v úterý 28. května byli odsouzeni El-Harchaoui a Nejara, ve středu pak Sakkam.

Francie je proti trestu smrti

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian prohlásil, že jeho vláda se snaží popravě zabránit a že o záležitosti hovořil s iráckým prezidentem. Agentura AP nicméně připomíná, že Paříž se džihádisty s francouzským občanstvím, kteří byli zadrženi v Iráku, nesnažila vzít zpět. Le Drian zopakoval, že Francie je proti trestu smrti, ale řekl, že by radikálové z ISIS měli být souzeni tam, kde se dopustili zločinů.

Francie je hlasitým kritikem trestu smrti. Nejnovější rozsudky v Iráku přichází v době, kdy se rozvířila debata o právním přístupu k tisícům cizinců, kteří se přidali k ISIS a nyní jsou ve vazbě.

K ISIS se přidal pod vlivem kokainu

„Přiznávám, že jsem patřil k ISIS. Pobíral jsem mzdu ve výši přesahující 1600 korun,“ uvedl před soudem devětadvacetiletý Sakkam. „Ve Francii jsem se o nic nezajímal, o Palestinu, o Irák, ani o válku. Myslel jsem jen na to, jak vydělat peníze. Mezi dvěma skleničkami alkoholu a pod vlivem kokainu jsem zavolal bratrovi do Sýrie a řekl jsem mu: ‚Přijedu tě navštívit‘,“ řekl.

Když se soudce obžalovaného zeptal, kde se teď nachází jeho bratr, Francouz odpověděl: „Odpálil se na hranicích s Irákem.“

Před přelíčením se Sakkamem soud vynesl rozsudek smrti nad čtyřiadvacetiletým občanem Tuniska, který byl obviněn z téhož zločinu. „Odešel jsem do Sýrie, protože jsem byl rozčílený a myslel jsem, že se ISIS zastává těch nejslabších. Dnes už vím, jak to s ISIS ve skutečnosti je, a s organizací už nemám nic společného,“ řekl během líčení.

Doživotí pro džihádistky

Irácký soud už dříve rozhodl o třech jiných francouzských občanech – Mélině Boughedirové, Djamile Boutoutaouové a Lahcènovi Gueboudjovi. Všichni dostali doživotní tresty, což znamená, že musejí být ve vězení nejméně 20 let. Několik dalších francouzských občanů v Iráku soud ještě čeká. Irácké soudy již nejvyšší trest uložily desítkám džihádistů původem ze zahraničí.

Organizace hájící lidská práva zase varují, že zadrženým džihádistům hrozí v Iráku mučení a nemají záruky spravedlivého soudního procesu. Podle organizace Transparency International je Irák 12. nejvíce zkorumpovanou zemí na světě. Bagdád již odsoudil k smrti přes 500 cizích státních příslušníků patřících k ISIS, žádného však dosud nepopravil.

Podle AFP tyto procesy otevírají choulostivou otázku, jak naložit s evropskými občany, kteří se připojili k džihádistům. Jejich návrat do vlasti většinou veřejnost silně odmítá, mnoho vlád však zároveň bojuje proti tomu, aby byli v zahraničí popravováni.

offline ( 30. května 2019 18:29 )

Těchto šest fešáků má takové vřelé , důvěryhodné, vysloveně sympatické kukuče, a jejich láska a dobrota jim přímo kouká z očí. Určitě by měli zájem o práci pečovatelů v domovech seniorů, nebo vedoucích kroužků malování či zpěvu pro děti.

email1 ( 30. května 2019 17:35 )

Jenom hrozí? Mají to ihned házet za živa do drticky tento teroristický islámský odpad!

Zobrazit celou diskusi