Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nevěsta ISIS (19) po porodu: Vězení se nebojí, ztráty syna ano. A promluvila o střílení lidí

Autor: Mii - 
19. února 2019
11:51

Pokud se jí splní přání a vrátí se do Británie, je smířená s tím, že může skončit ve vězení. Šamima Begumová (19), mladá Britka, která se provdala v Sýrii za džihádistu Islámského státu, chce riskovat návrat na Západ i za cenu svého stíhání. Říká také, že rozumí motivu teroristického útoku v Manchesteru z roku 2017 – podle ní šlo o férovou odplatu za bombardování Sýrie. Begumová to sdělila televizi BBC.

Chce do Británie a to za každou cenu. Tak by se dala shrnout výpověď Begumové, která se aktuálně nachází v uprchlickém táboře v Sýrii. Říká ale, že její hlavní prioritou je syn, kterého porodila o víkendu.

„Nevím, jestli mi ho seberou, nebo ho dají mé rodině v Británii, zatímco se bude rozhodovat, co se mnou. Jestli půjdu do vězení, nebo budu muset absolvovat kurz proti radikalizaci,“ uvedla Begumová s tím, že pokud se Británie rozhodne pro vězení, přijme to.

Pro návrat do své rodné vlasti má své důvody. „Ve skutečnosti opravdu podporuji některé britské hodnoty a chci jít zpátky a znovu se tu usadit,“ prozradila žena.

V rozhovoru Begumová promluvila také o teroristickém útoku v Manchesteru z roku 2017. Při něm islámský útočník zastřelil na koncertu zpěvačky Ariany Grandeové 22 lidí. Nazvala to férovou odplatou za bombardování Sýrie. „Jejich ospravedlnění bylo, že se jednalo o odplatu a to je docela spravedlivé,“ řekla Begumová.

Přiznala ovšem, že zabíjení nevinných lidí je špatné. „Jedna věc je zabít vojáka, který na vás útočí, ale aby umíraly ženy a děti… je to stejné jako s ženami a dětmi v Baghuzu, kde probíhá bombardování,“ sdělila žena, zatímco chovala svého novorozeného syna.

Syn nese jméno islámského vůdce

Begumová utekla z Británie do Sýrie v roce 2015, když jí bylo 15 let. Doprovodily ji dvě kamarádky. Rychle se provdala za džihádistu původem z Nizozemí Yago Riedijka, se kterým měla dvě děti. Obě dvě zemřely.

Jak Islámský stát postupně slábl, Riedijk byl zatčen a Begumová zůstala sama. Byla v té chvíli těhotná a skončila v uprchlickém táboře. Tehdy se nechala slyšet, že by ráda své třetí dítě vychovala zpět v Británii, protože v Sýrii není žádná budoucnost.

Její prosba ale rozhněvala lidi po celé Británii, kteří ji vnímají jako součást Islámského státu. Nevyjádřila navíc dostatečnou lítost nad tím, že do Sýrie utekla a nad činy, které IS vykonal. Dokonce pojmenovala svého novorozeného syna Jerah po slavném islámském vůdci ze 7. století. Britské úřady jen sdělily, že Begumové v návratu zabránit nemůžou, nevylučují ovšem, že ji pak začnou stíhat.

jana999 ( 21. února 2019 08:09 )

pokud se její rodina odvolá, vyhostila bych je za ní

fjdksla ( 19. února 2019 14:34 )

Její hlavní prioritou je její syn a chce do Británie za každou cenu. Sorry, ale její priorita a co chce mi je u zadele. Moje hlavní priorita je osobní bezpečnost má a mých blízkých a chci, aby zůstala tam, kde je, i se svým roztomiloučkým chlapečkem, pojmenovaným po slavném islámském vůdci.

Samsung10 ( 19. února 2019 13:54 )

Proč tento lidský hnus a odpad vůbec někdo řeší? Svůj osud a život si kreatura zvolila dobrovolně, mátoha černá! Popravit!

hlava_mapa ( 19. února 2019 13:16 )

Tupou špínu umučit tak jak to dělají oni!

remcal ( 19. února 2019 12:41 )

Jakápak nevěsta? Snad žena teroristy, který zabíjel i ve své vlasti ty, kteří nesdíleli jeho zvrhlý názor. Vč. dětí a žen. Nelze vše svalovat na Američany a jejich spojence. Vraždění a útlak páchaný džihádisty byl v Sýrii již před intervencí, i když nelze popřít, že ta situaci moc nepomohla, avšak spíš s ohledem na migraci, ze které se stala záležitost, která má s útěkem před válkou již pramálo společného. Někdy se zdá, že se Američani s Merkelovou dohodli na likvidaci Evropy.

Zobrazit celou diskusi