Když se v srdci Prahy na Staroměstském náměstí objevil kovový plot, většina přítomných se divila, co se děje. Po třech minutách, co bylo hrazení hotové, přišli situaci zkontrolovat dva členové pražské městské policie. Z videa, které živě vysílala Televize Černá Kukla, lze slyšet, jak sochař Petr Váňa dvěma strážníkům vysvětluje, že mají stavební povolení, ale nemají povolení k vjezdu, proto vše dělají ručně. Ti se s jeho odpovědí spokojili a odešli pryč.

Až napodruhé

Skupina nezahálela a za hodinu zmizelo z povrchu náměstí celkem sedm metrů čtverečních dlažebních kostek. Proč si strážníci vše pořádně neověřili? „Situace byla zpočátku velmi komplikovaná z hlediska ověření relevantnosti předložených dokumentů a sdělených informací,“ brání své kolegy mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Teprve za hodinu a dvacet minut přijeli strážníci podruhé a práce zastavili. To už se chystala skupina Petra Váni na oběd a poté pokračovat ve vyndávání dlažebních kostek. V tu chvíli si strážníci ověřili, že ke svému počínání nemají povolení k záboru a vjezdu: „Proto je vyzvali, aby v další činnosti nepokračovali, a přivolali na místo Policii ČR z důvodu možného spáchání trestného činu poškozování cizí věci,“ vysvětluje mluvčí.

Kostky vrátili

Petr Váňa pak musel do 18:00 uvést místo do původního stavu, což parta dříčů stihla. Pro Blesk.cz Váňa prozradil, že o nutná povolení zažádá a v pracích bude pokračovat. Podle vedoucího odboru dopravy Prahy 1 Ludvíka Czitala se středeční událostí budou dále zabývat úřady: „Jelikož je to nepovolené správní užívání, tak se jedná o přestupek, a tudíž bude postupováno podle správního řádu a bude zahájeno správní řízení,“ řekl.

Replika mariánského sloupu, na níž Petr Váňa spolupracoval s mnoha dalšími odborníky, tak zůstane nadále rozložená na kousky a bude se čekat, jak dopadnou další jednání. O obnově sloupu se vedou bouřlivé diskuse už od 90 let. Jeho stoupenci, Společnost pro obnovu mariánského sloupu, považují vztyčení sloupu v 17. století za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné umělecké dílo, od kterého se odvíjelo barokní sochařství v Čechách. Naopak podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Obě skupiny se chodí pravidelně přít a předkládat své petice na pražské zastupitelstvo.

Fotogalerie
14 fotografií