Soukromá louka na okraji Modřanské rokle zůstane i nadále jako nezastavitelné území. Prostor mezi ulicí Na Hupech a nedávno vzniklým rybníkem Lipiny se přitom měl stát místem pro multifunkční areál. „Majitel louky má pozemek vedený jako plochu pro sport a rekreaci, chtěl změnit územní plán na veřejnou vybavenost, což by v Metropolitním plánu byla stavba,“ sdělila Blesku místostarostka Prahy 12 Eva Tylová (Piráti).

Záležitosti se věnovalo poslední zasedání zastupitelstva hlavního města, které změnu územního plánu zamítlo. Hlavním důvodem je skutečnost, že celé místo patří do chráněného pásma Modřanské rokle, kde podle zákona nesmí probíhat žádná činnost, která by snižovala ochrannou funkci tohoto pásma. „Nabízela jsem, že budeme usilovat o odkup této soukromé louky, ale majitel neměl zájem,“ prozradila Eva Tylová.

„Stačí okolní nové projekty“

Dalším důvodem pro zachování přírodního rázu tohoto místa je podle vedení Prahy 12 také překotný rozvoj developerských projektů, které vznikají nedaleko Modřanské rokle. „Celá rokle a okolí je hojně využívaným místem pro rekreaci. Tato funkce je velmi významná, proto se proti změně územního plánu vyjádřili i občané. Pod peticí proti zástavbě louky se podepsalo více než 3 500 lidí,“ uvedla místostarostka Prahy 12.

Místopředseda pražského výboru pro územní rozvoj Tomáš Murňák (Piráti) podpořil zamítavý postoj městské části. Ve svém zdůvodnění uvedl, že v tomto případě jde o rozrůstání zastavitelných ploch na úkor zeleně. „Toto území pro své přírodní hodnoty je i v návrhu Metropolitního plánu navržené jako nezastavitelné,“ uvedl Murňák.

Podle Evy Tylové se v řešené lokalitě naopak chystají změny, díky kterým by zde příroda měla být ještě bohatší. Na okolních pozemcích magistrátu či městské části se počítá s výsadbou stromů. V řešení je také projekt na podporu lučních prostranství.

Fotogalerie
10 fotografií