Pumu našli dělníci v areálu atletického stadionu ve Vejprnické ulici. Policie kvůli tomu evakuovala tisíce lidí, mimo jiné studenty sportovního gymnázia a středního odborného učiliště, okolních domů a také z nedalekého obchodu a oblast uzavřela. 

Evakuační centra jsobyla zřízena 15. a 33. základní škole ve Skvrňanech, v dopravním učiliště v Křimicích. "Evakuační autobusy jezdí od čerpací stanice ONO na Domažlické třídě a z křižovatky Vejprnická - Tylova - Domažlická u Škodovky," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. 

"V oblasti jsou všechny dostupné prostředky a síly složek integrovaného záchranného systému," uvedla krajská policejní mluvčí Markéta Fialová. Policisté, strážníci a hasiči obcházeli domy a vyzývali občany k evakuaci. Situaci monitoroval ze vzduchu vrtulník. V lokalitě pracovalo osm dobrovolných a tři profesionální jednotky hasičů, což bylo zhruba 50 požárníků.

Policie uzavřela páskami oblast ve více než kilometrovém okruhu od místa nálezu. Záchranáři evakuovali tisíce lidí z obytných domů, internátů, sportovního gymnázia, středního odborného učiliště i velkého obchodu. Do oblasti nesměly žádné dopravní prostředky ani pěší. 

Letecká puma, kterou nakonec pyrotechnici zneškodnili okolo osmé hodiny večer, byla oválná, dlouhá asi metr.

Nálezy leteckých pum nejsou v Plzni výjimečné. Město bylo za druhé světové války bombardováno. Například 6. května 2017, kdy ve městě vrcholily každoroční oslavy osvobození, zastavil nález letecké bomby z války provoz vlaků na trati směrem na Žatec. Bomba se našla při opravách na seřaďovacím nádraží u teplárny. Šlo o pětisetlibrovou anglickou leteckou pumu.

VIDEO: Pyrotechnici a hasiči v Plzni zneškodnili nevybuchlou leteckou bombu z 2. světové války 6. května 2017.

 

Fotogalerie
16 fotografií