Výstava Cityblok, která je od 30. dubna volně přístupná v Centru architektury a veřejného plánování, dokumentuje sedmnáct objektů, které ovlivňují charakter města a které už obyvatelé přestali vnímat.

Vybrali jsme 17 objektů, které se nejčastěji objevují ve městě. Popsali jsme jejich výhody i nevýhody. Ve městě je lidé mohou potkávat na každém kroku a jejich přítomnost se zdá být nezbytná. Zvyšují bezpečnost, zpřístupňují nepřístupné, umožňují pobývat venku. Plní svůj dílčí úkol, ale neexistuje pro ně systematický přístup – koncepce, která by brala v potaz širší souvislosti,“ uvedl na vernisáži ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

Jedním takovým příkladem výstavy je busking (pouliční umění), v rámci kterého na Staroměstském náměstí každý den potkáte obrovské chlupaté pandy, které se staly novou městskou atrakcí. Dále pak zábrany citybloky, které na náměstích slouží jako ochrana chodců, ti však mezi nimi musí kličkovat a obcházet je.

Lidé by se neměli přizpůsobovat městu, ale město lidem. Mělo by být otevřenější, bez zbytečných bariér,” řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Výstavu pak symbolicky zahájil odstraněním překážky v podobě mříže, která zabraňovala přístupu do areálu Emauz, kde sídlí také CAMP.

V obrovské hale výstava fyzicky představuje pouze pár prvků - lavičku, terén z dlažebních kostek, zábradlí, parkovací automat či citylight, na který je možné vyjádřit svůj názor a odpovědět na otázku »Na jakém místě v Praze se cítíte dobře?«. Na prázdné stěně výstava promítá spot, který ukazuje všechny prvky s vyjádřením jejich kladů a záporů. Detailně se pak o nich mohou návštěvníci dočíst na protější straně místnosti, kde je každému prvku věnovaný šanon se svazkem informací.

V případě, že jste nestihli vernisáž s komentovanou prohlídkou, nezoufejte. V sobotu 4. května od páté večerní proběhne komentovaná prohlídka na téma Vizuálně (ne)mocné město, která přinese účastníkům pohled na ty největší vizuální neduhy veřejného prostoru Prahy. Průvodci budou fotografka Tereza Bonaverturová a Petr Kučera. Výstava bude k vidění do 30. června.

Fotogalerie
46 fotografií