Zatímco ve středu jsme prožili první letošní »letní« den, kdy teploty na Plzeňsku vystoupaly až nad 25 stupňů, a dnes má podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu rtuť teploměru dokonce ukázat až 28 stupňů Celsia, už o víkendu nás čeká výrazné ochlazení! Odpolední teploty se budou pohybovat maximálně mezi 11 až 17 stupni Celsia. A ranní klesnou i k pouhým čtyřem nad nulou.

Z července zpět do dubna

„Z počasí, které je u nás charakteristické pro červenec se vrátíme zpátky do dubna, kdy například v neděli očekáváme po ránu jen 4 stupně nad nulou. Pro duben je typické, že se rychle změní teplé jižní proudění na studené severozápadní,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová a dodává, že v pátek večer přidjou i bouřky.

Co na to naše zdraví?

„Pokud nesundáme žabky a šortky, ve kterých už jsme vyrazili, tak teplotní skok o dvanáct a více stupňů dolů se zcela jistě projeví v podobě nachlazení,“ popisuje Honsová, podle které budou mít velký problém i meteosenzitivní lidé, kteří zareagují na prudký pokles tlaku vzduchu. „Budeme agresivnější, hrozí nižší koncentrace při řízení, čekat můžeme bolesti hlavy, malé děti budou podrážděné,“ vypočítává meteoroložka. Problémy čekají i na lidi se zhoršenou termoregulací, tedy seniory a kardiaky.

Úleva pro alergiky

Změna počasí ale přinese úlevu alergikům, pro které byl pobyt v přírodě v těchto dnech hotové peklo. „Z ovzduší se s dešťovými přeháňkami konečně vymyjí pylové částice a alergikům se bude lépe dýchat,“ vysvětlila meteoroložka, podle které pršelo v dubnu zatím na větěině území Česka jen jeden den. „Právě teď byla nejhorší situace, protože je všude sucho a do toho kvete doslova všechno. Uvádí se přes 5000 druhů pylu na metr čtvereční. A teď se ještě přidala i řepka, která je výrazným alergenem,“ dodala Honsová.

Kdy skončí výstraha proti požárům?

Výstraha meteorologů na nebezpečí vzniku požárů skončí v Čechách v noci na sobotu, kdy má po dlouhém teplém a suchém období začít pršet a ochladí se. V moravských krajích a na Vysočině platí varování do odvolání, podle týdenní předpovědi by se tam měly srážky objevit během soboty.

VIDEO: Ředitel ČHMÚ k suchu: Děsí mě, jak se naplňují 10 let staré prognózy

Video
Video se připravuje ...

Ředitel ČHMÚ k suchu: Děsí mě, jak se naplňují 10 let staré prognózy Blesk TV