Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Peklo pro alergiky: Město zasáhla „pylokalypsa“, vzduch se zbarvil žlutě

Autor: Mii - 
11. dubna 2019
19:15

S problémem, který nepříjemně ztěžuje život lidem trpícím alergií na pyl, se poslední dny potýká americké město Durham ve státě Severní Karolína. V regionu rozkvetlo tolik rostlin, že celé město se ponořilo do ohromného pylového oblaku. Obloha zežloutla, všechno pokrývá pylová pokrývka. Americká média vtipkují, že pokud existuje nějaké peklo pro alergiky, pak vypadá takto, píše televize CNN.

Auta, budovy, stromy, cesty… všechno je aktuálně v Durhamu žluté. Člověk nemůže přejít ulici, aniž by prošel pylovým oblakem. Situace se dá připodobnit ke smogovému stavu, jen místo smogu létá ve vzduchu pyl. Regionální hygienický úřad již oznámil, že úroveň polétavých částic je aktuálně velmi vážná.

Podobný typ pylu pochází zejména ze stromů jako jsou borovice, duby, morušovníky, břízy a buky. Letos vykvetly všechny najednou. K podobné situaci bude pravděpodobně docházet i v následujících letech, klimatické změny způsobují, že pylová sezóna se neustále prodlužuje.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí uvedla, že některé regiony v zemi zažívají oproti roku 1995 až o 25 dní pylu více. Podobné je to podle studie z časopisu Lancet Planetary Health po celém světě. I proto v posledních letech přibývá lidí, kteří trpí alergií na pyl.

Situaci z Durhamu přispěl navíc fakt, že zde dlouho nepršelo. Podle úřadů se proto koncentrace pylu 20 km od epicentra vyšplhala až na 1778 částic na metr krychlový, což je jedna z nejvyšších úrovní v USA. Nedosahuje ovšem historicky nejvyšších hodnot z roku 2010, kdy zde úřady naměřily 3524 částic na metr krychlový, tedy skoro dvojnásobek.

Zobrazit celou diskusi