Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je 7 až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Odborníci se domnívají, že za šířením spalniček v Česku je také pokles proočkovanosti kvůli odmítání očkování. Dalšími důvody je vymizení imunity získané očkováním v dětství u části dospělých, případně import nemoci ze zahraničí.

V Praze je nemocných 22 dětí do pěti let, 14 ve věku od šesti do 19 let, 24 osob ve věku mezi 20 a 29 roky a 55 ve věku mezi 30 a 49 roky, kterých by se mohlo týkat vymizení imunity. Nemocné děti do pěti let v naprosté většině nebyly očkované, dospělí velmi často nemají o absolvovaném očkování žádný doklad.

V Praze mají spalničky žně

„Za celý loňský rok v Praze spalničkami onemocnělo 103 lidí. Od začátku epidemického výskytu spalniček na začátku roku 2018 je v metropoli pražskými hygieniky evidováno 229 hlášených a potvrzených případů,” uvedli hygienici. Zvýšený výskyt spalniček je kromě Prahy evidován také na východě Čech, v Plzeňském a v Moravskoslezském kraji.

Pražští hygienici zajišťovali protiepidemiologická opatření od začátku loňského roku u 1925 lidí v kontaktu s nemocným, 830 osobám bylo nezbytné uložit lékařský dohled nebo karanténu. Ministr zdravotnictví vyhlásil povinné očkování zdravotníků některých oddělení ve státních nemocnicích.