Během povodní roku 2013 se kromě mnoha dalších toků rozvodnila také pražská říčka Rokytka. Do té doby nikdo netušil, že tento jindy poklidný potok se může rozvodnit na průtok 50 metrů krychlových za vteřinu. Dramatické dny budou mít letos na jaře smutné šestileté výročí.

Od té doby se na Rokytce realizovala celá řada protipovodňových opatření. V prvním sledu jde o vytvoření meandrů neboli zákrut Rokytky v jejím horním toku. Tímto prvkem se v případě záplav prodloužila doba, za kterou velká voda z říčky dorazí do obytné zástavby. „Díky tomu mají povodňové orgány jednotlivých městských částí, jimiž řeka Rokytka protéká, delší čas na přijímání povodňových opatření,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Vrata a čerpací stanice

Dalším opatřením jsou vzpěrná vrata mezi Rokytkou a Vltavou a mezi Vltavou a doky přístavu v Libni. Ta však podle starosty Prahy 8 Ondřeje Grose (ODS) přinášejí nejen řešení, ale také obtíže. „Toto dílo sice Libeň chrání před Vltavou, ale když nastane situace jako v roce 2013, vytvoří se tu špunt, který zaplavuje dolní Libeň,“ upozornil starosta.

„Na radnici jsem byl, když tehdy povodeň přišla. Je potřeba řešit tu hlavně čerpadla, která v současnosti zvládají 20 kubických metrů za vteřinu. Chápu, že nikdo nemohl předpokládat, že Rokytka bude mít průtok 50 kubíků, ale také chápu obyvatele libeňských doků, že při vyšší vodě musejí mít strach. Rád bych, aby se v tomto volebním období povedlo protipovodňová opatření na Rokytce navýšit,“ dodal Ondřej Gros.

Na výkonu se pracuje

Právě čerpací stanici na přečerpávání vody z Rokytky do Vltavy v době uzavření zmiňovaných vrat se v současnosti věnuje pražský magistrát. Čerpací výkon 20 metrů krychlových za vteřinu podle Víta Hofmana odpovídá průtoku asi stoleté vody v Rokytce. Povodeň z roku 2013 ale ukázala, že může přijít více než dvojnásobný průtok.

„Na základě těchto zjištění bylo vyprojektováno rozšíření čerpací stanice na čerpací výkon o sto procent vyšší. Tento projekt prošel úspěšně územním řízením a má platné územní rozhodnutí. V současné době se připravuje projektová dokumentace pro stavební řízení,“ dodal k aktuální situaci mluvčí magistrátu. Nezbývá než doufat, že nová opatření do Libně dorazí dřív než další velká voda.

Fotogalerie
17 fotografií