Vidět hořet svého páníčka, muselo být pro Jack Rusell teriéra velmi traumatické. Když na svůj život muž vztáhl ruku, měl pejska na blízku. Podle výpovědi jednoho svědka ho dokonce držel na vodítku.

Podpálil se a padl na zem, byl to hrozný pohled. Pes kolem něj poskakoval, štěkal. Začali jsme ho hasit kabáty a pak někdo přiběhl s pěnovým hasicím přístrojem,“ řekl Blesk.cz muž. Pejsek pak po dlouhou dobu zůstal na Václavském náměstí a viděl, jak jeho páníčka odváží sanitka a jak místo činu prohledávají policisté.

Bál se

Podle osloveného zvířecího trenéra Františka Šusty musel pejsek reagovat na oheň ve své blízkosti stejně jako každé jiné zvíře: „Psi se ho bojí možná o něco méně, než divoká zvířata,, velkou roli u nich může hrát zvyk. Ale samozřejmě že, když ten oheň ještě působí utrpení jeho člověku, je to pro psa silný zážitek,“ vysvětluje trenér.

Že se něco chystá, musel drobný pejsek na svém pánovi poznat: „Záleží, jaký měli vztah a jak dlouho se znali, ale obecně pes pozná, že se s jeho pánem něco děje. Dokonce často vycítí hluboké vnitřní lidské pocity, o kterých ani my sami nevíme,“ říká zkušený odborník. A jak to s pejskem dopadlo?

Bude čekat

V šest hodin večer si ho odvedli strážníci. Při odchodu z Václavského náměstí ještě přičichával k místu, kde se zapálil jeho člověk. Podle psího trenéra ho musel určitě cítit. Dočasně bude bydlet v útulku: „Převezli jsme ho do útulku v Tróji, kde zůstane, pokud se nepřihlásí a neprokáže někdo z rodiny muže. Nebo se nevrátí ke svému majiteli,“ prozradila pro Blesk.cz Jiřina Ernestová, mluvčí pražských strážníků.

Fotogalerie
10 fotografií