Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odborníci radí, kam po střední: Velký přehled škol i otázka školného

/
  • 14. ledna 2019 ● 10:24

    Maturita je nejen brána do dospělosti, ale i čas pro zásadní rozhodnutí. Pokračovat ve studiu, nebo pracovat? Jde o volbu, která dokáže výrazně ovlivnit další roky života. Jakou školu zvolit? 

    Řada studentů se těší, že školní lavice vymění za práci a peníze. Často netuší, že pár dalších let ve škole může v budoucnu zvýšit jejich uplatnění na pracovním trhu i výši výdělku. Šanci na kvalitní vzdělání mají přitom i studenti, kteří si netroufnou na studium na vysoké škole. „Český vzdělávací systém má dost příležitostí pro každého, a to nejen pro čerstvé maturanty,“ říká Sabina Dračková, mluvčí Národního ústavu pro vzdělávání.

     

    Ve výběru školy vám může pomoci i Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Praha, který proběhne ve dnech 22. – 24. 1.2019 na výstavišti PVA Expo Praha – Letňany.

  • 1.

    Hurá na vysokou

    Když se řekne další studium, uvažují budoucí maturanti nejčastěji o vysoké škole. „Veřejné a soukromé školy nabízejí tisíce oborů s různým zaměřením a vyplatí se výběru studia věnovat pozornost,“ říká Ivana Eliášková z Centra kariérového poradenství Národního ústavu pro vzdělávání. Na soukromých školách je ale třeba počítat s placením školného ve výši zhruba 45 000 – 65 000 korun ročně. Délka studia se liší podle toho, jestli chce mít student bakalářské, nebo magisterské vzdělání.

    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Vyšší odborné školy: Vzdělání i praxe

    Alternativou k vysoké škole jsou vyšší odborné školy. Jejich výhodou je možnost získání odborné praxe. „Řada škol spolupracuje se zahraničními partnery, tzn. obdobnými školami nebo i firmami, ale také s tuzemskými vysokými školami,“ vysvětluje Ivana Eliášková. Absolventi vyšší odborné školy pak samozřejmě můžou pokračovat ve studiu na vysoké škole. A některé fakulty je dokonce zvýhodňují. „Musejí sice vykonat standardní přijímací zkoušku jako čerství maturanti, ale fakulta jim může např. uznat některé kredity a zkoušky ze shodných předmětů z vyššího odborného studia nebo mohou být přijati do vyššího ročníku, a zkrátit tak bakalářské studium,“ dodává Eliášková.

     

    3 důležité věci:

     

    1. Přijímací řízení na vyšších odborných školách se koná později než na vysokých školách.

     

    2. V letních měsících se většinou koná i druhé kolo přijímacího řízení.

     

    3. Za studium se platí školné – ve veřejných školách se jeho výše pohybuje do pěti tisíc korun, v soukromých školách je výrazně vyšší.

    Autor: profimedia.cz

     

  • 3.

    Roční jazykový kurz vylepší znalosti

    Zajímavou možností, jak pokračovat ve studiu mimo vysokou školu, je intenzivní pomaturitní studium cizího jazyka. Trvá jeden rok. „Jazykové školy mají obvyklý školní režim, tzn. pět dnů v týdnu od září do června, a jsou určeny pro čerstvé absolventy maturitních oborů, kterým tak zůstává status studenta se všemi výhodami,“ objasňuje Eliášková.

     

    Dobrá znalost cizího jazyka je přitom velkou výhodou na trhu práce. Především v nadnárodních firmách je třeba počítat s nutností komunikace v angličtině. „Proto bych buď už během studia, nebo po ukončení střední školy doporučila pravidelnou návštěvu jazykových kurzů, aby se znalost cizího jazyka zdokonalila,“ říká Markéta Prazeres z personální agentury AC Jobs.

    Autor: Foto Channel Crossings, scom

  • 4.

    Zkrácené studium nabízí zajímavou šanci

    Někteří studenti až v průběhu studia zjistí, že je zvolený obor moc nebaví. A i když odmaturují, nevědí si rady, co dál. Existuje ale možnost druhé volby. Stačí si vybrat jinou kvalifikaci a vystudovat ji v tzv. zkráceném studiu. Uchazečům se totiž uznává společná část předchozího studia (např. český jazyk).

     

    Studium se tak zaměřuje výhradně na odborné předměty a praxi. „Stále častěji se objevují úspěšní absolventi maturitního studia, kteří si chtějí po maturitě ještě doplnit vyučení v některém z učebních oborů. Takovéto žádosti řešíme individuálně a přijímáme je do vyššího ročníku (druhého nebo i třetího) učebního oboru,“ potvrzuje Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

     

    Podobnou šanci – získat druhý výuční list – mají po vyučení také učni. I oni můžou využít zkráceného studia a druhý výuční list získat ve zkráceném denním režimu po roce učení.

    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Učební obor není konečná

    O další možnost studia nejsou ochuzení ani absolventi učňovských oborů, které nejsou zakončené maturitou. „Pokud uvažují o vyšší kvalifikaci, mohou bezprostředně po vyučení navázat dvouletým nástavbovým studiem a získat ještě i maturitní vzdělání. Podmínkou k přijetí je vyučení v tříletém oboru a úspěšné absolvování přijímací zkoušky,“ vysvětluje Eliášková. Zdůrazňuje ale, že nástavbové studium rozšiřuje profesní i všeobecné znalosti a dovednosti získané v učilišti. „Proto je výběr vázán na předchozí zaměření, tzn., že vyučený kuchař může studovat gastronomický obor, elektrikář musí do elektrotechnického oboru,“ vysvětluje.

     

    Existují ale dva nezávislé nástavbové obory, do kterých se může přihlásit zájemce s vyučením v jakémkoli oboru, a to obory Podnikání a Bezpečnostní služby.

    Autor: Profimedia

  • 6.

    Kde získat informace?

    Všechny informace o možnostech studia, termínech pro podání přihlášky a konání přijímacích zkoušek stejně jako tipy, jak se nejlépe připravit na studium, či jak se absolventi uplatní na trhu práce, je možné najít na portálu Infoabsolvent.cz, který spravuje Národní ústav pro vzdělávání.

    Autor: Profimedia

Dnešní horoskopy