Podle mne je objímání jedno z nejpřirozenějších projevů lidského kontaktu, kdy si během několika okamžiků dva lidé předají své emoce a navzájem se podpoří ve smyslu sdílená radost – dvojnásobná radost nebo sdílený smutek - poloviční smutek,“ vysvětluje Andrej, proč by mělo být pro Pražany důležité dotýkat se druhých. Tabu z fyzického kontaktu se snaží bourat i vlastními silami - v centru metropole se prochází s cedulí „free hugs“, čímž nabízí objetí každému člověku, který se odváží se cizího člověka na ulici dotknout.

Video
Video se připravuje ...

Objímačka na Václaváku Eva Fornálová

Bohužel Pražané se většinově staví dost rezervovaně až odmítavě,“ popisuje svou zkušenost. Dle Andreje je to způsobeno nejvíce vzorem, který přijali ze své rodiny, nebo možnou prudérností z křesťanského prostředí a spojením objímání druhého pohlaví výhradně se sexuálním podtextem.

Málokdo, a nejen v Praze, dokáže propojit objímání s láskou bratrskou, sesterskou, rodičovskou a k bližnímu. Přesto během těch tří let, co objímám, vnímám určitý posun k větší otevřenosti a pochopení významu objímání,“ prozradil. 

Dle Andreje jsou Pražané nedomazlení. „Fenomén ‚nedomazlení‘ je podle mne opět v našich končinách dost častým jevem, a to ne jenom u lidí, kteří jsou bez partnera, ale i těch s dlouhodobým partnerem. Potřeba dotyku je podle mne velmi silná a dává nám pocit přijetí, bezpečí a blízkosti, které jsou přirozenými potřebami lidí.“

Nepropadejte depresím

Člověk s nedostatkem dotyků dle Andreje trpí nedostatkem toho, co doteky poskytují, a buď se uzavírá do sebe a propadá depresím, nebo naopak vyhledává nějakou formu doteků, a to na místech, která tuto možnost nabízí.

Jenže co když žijeme sami a nemáme nikoho, s kým bychom se mohli objímat? „Objímání samého sebe je spíš myšleno v symbolické rovině, i když ho můžeme i praktikovat skutečně. Je tím míněno podporovat svou sebelásku a sebepřijetí, a to pokud možno bez zbytečných podmínek,“ dodává.

A jakou má radu Andrej pro introverty, kteří se ostýchají, ale kteří cítí onen pocit nedomazlení? „Pokud s tím chtějí opravdu něco udělat a změnit to, tak je nejlepší někdy se přidat ke skupině, která cca jednou za měsíc nabízí objímání v centru Prahy, a objímání si sám vyzkoušet. Většinou stačí několik přirozených a krásných objetí a člověk se přirozeně uvolní a radostně se objímá dál více a více,“ řekl Andrej na závěr.

Fotogalerie
26 fotografií