Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lyžařku zavalila lavina, na 20 minut „zemřela“! „Bylo to tak pokojné,“ popsala

Autor: ital - 
7. ledna 2019
17:35

Věříte v posmrtný život? Britská lyžařka Rhianna Shaw (29) z města Chichester v Západním Sussexu jej údajně zažila, když ji v roce 2012 v rakouském St. Antonu smetla lavina. Na 20 minut totiž přestala dýchat a zažila něco neuvěřitelného, zatímco ji celou kolem dokola obklopoval těžký sníh.

V únoru 2012 byla Rhianna lyžovat se svými kamarády v rakouském středisku St. Anton, když se náhle srazila s dalším lyžařem. Obě lyže jí vypnuly a ona se skutálela se svahu, po čemž ucítila cosi jako „sněhovou sprchu“. Vše se ale ukázalo daleko horší a nepatrná kolize se změnila v noční můru.

„Náš náraz byl tak silný, že způsobil obrovskou trhlinu ve sněhu a spustil lavinu. Ta mě táhla dolů ze svahu asi 200 metrů. Najednou se všechno zastavilo. Ležela na mně celá váha těžkého sněhu, který mě zabrzdil. Všechno jsem cítila, ale náhle jsem nemohla dýchat. Soustředila jsem se na svůj dech,“ popsala své pocity britskému deníku The Sun lyžařka.

„Snažila jsem se křičet, ale došlo mi, že mě nikdo neuslyší. Tak jsem se rozhodla přestat dýchat. A najednou všechno bylo tak pokojné.“ Zprvu si Rhianna myslela, že má živý sen, což se jí stalo již mnohokrát ve spánku. Tentokrát to však bylo naprosto jiné. „Zemřela“, ale její mozek stále pracoval.

„Procházela jsem se světlým poklidným lesem, kde rostly vysoké jehličnany po obou stranách cesty. Všechno bylo jasné jako den a tak zvláštně uklidňující. Zdálo se, jako by na zemi ležel sněhový poprašek, ale naprosto odlišný od sněhu, který známe.“

Rhianna věří, že než se rozhodla zemřít, byla při vědomí asi 5 minut. Experti tvrdí, že i když naše srdce přestane bít, zůstaneme po nějaký čas „uvězněni“ v našem těle. Zjistili, že jedinci, kteří přežili zástavu srdce, si byli dobře vědomi, co se okolo nich odehrávalo, i když byli „mrtví“, než se je podařilo přivést nazpět.

Přátelé Rhianny se jí okamžitě vydali na pomoc a napřed se snažili dovolat se jí na mobil. Kdyby nebylo jejich odhodlání, nemusela by dnes dívka být naživu. „Byla to skutečně náhoda, že mě našli. Řekli mi, že jenom náhodně strkali ruce do sněhu. Nejprve našli moji hůlku, ale potom narazili na moji nohu. Obličej jsem měla úplně bílý, rty fialové a žádný puls. Pamatuju si, že jsem se probrala, když mě můj kamarád líbal, což bylo opravdu zvláštní. Lékaři mi řekli, že byla jen 6% šance, že přežiju udušení, což jsem zvládla.“

Dodnes Rhianna miluje lyžování, ale už si dává mnohem větší pozor a bere na vědomí zásady a instrukce v konkrétní lokalitě. Osudného dne prý lavinové nebezpečí dosahovalo 4. stupně z pěti.

jasnovidec01 ( 9. ledna 2019 23:04 )

Tak a teď ješte tu o červené karkulce a šup do peřin

slovan1954 ( 8. ledna 2019 08:14 )

Dobrá diskuze! Hlavně že je prd@l!!!

PPP150W ( 8. ledna 2019 00:32 )

Kdo je tady bezmozek ukazujete názorně vy, když označujete za autora převzatého stupidního titulku redaktora Blesku. Očividně víte o novinařině kulový, ale mlet kraviny vám jde dobře, madam.

PPP150W ( 7. ledna 2019 20:09 )

Prokrindáčka a nenapadlo vás, že je ten článek s největší pravděpodobností převzatý a přeložený? Nebo máte dojem, že se slečnou redaktor hovořil? Vy asi nejste příliš složitá osobnost, že?

nika70 ( 7. ledna 2019 18:34 )

Věřím tomu.Sama jsem se jednou topila. Snažila jsem se udržet nad hladinou, ale když mně už došly síly, rozhodla jsem se to vzdát. V tu chvíli mě zalil takový blažený pocit, jako by ze mě spadlo velké břímě a já se osvobodila. Jakési smíření.

Zobrazit celou diskusi