Jaké to je skoro celý život zápasit s nesnadným soupeřem jménem Crohnova choroba? „Onemocněl jsem ve dvanácti letech. Bolelo mě břicho, nemohl jsem nic jíst, nevadila mi jen rozvařená rýže. Strávil jsem 3 měsíce v motolské nemocnici na přísné dietě. A dlouho trvalo, než mi byla tato nemoc diagnostikována,“ vypráví pan Lukáš a dodává: „Nemoc mne brzdila, například střední školu jsem dělal šest let. Nejtěžší to bylo zhruba od třiatřiceti do čtyřicítky. Pobýval jsem v nemocnici zhruba jeden měsíc v roce.“

Různé typy léčby

Prošel snad všemi myslitelnými typy léčby. „Nemoc se vždy vrátila v nové síle a bylo třeba zkoušet něco jiného,“ říká muž, který podstoupil i operaci. Po čtyřicítce se nemoc povedlo pomocí moderních léků dostat pod kontrolu.

Bez ovoce a zeleniny

Lukáš paradoxně musel ze stravy vyloučit úplně ovoce a zeleninu. S těmito potravinami si nemoc příliš nerozumí. „Ale když si dám občas něco »nezdravého «, neuškodí mi to. Přes den piju speciální drinky s vlákninou, jím málo. Hodně mi chybí právě ovoce a zelenina, ale zvykl jsem si,“ popisuje svůj stravovací režim muž, který se v současnosti živí psaním grantů a dále si rozšiřuje své vysokoškolské vzdělání.

Pomoc v pacientské organizaci

Aktuálně pomáhá v pacientské organizaci Pacienti IBD. „Hlavní náplní je osvěta o možnostech léčby,“ přibližuje Lukáš Vacek. Spolupráce mezi pacientskými organizacemi a zdravotnickými zařízeními je užitečná. Organizace umí vzdělávat pacienty a pomáhají odstraňovat různé mýty o IBD.

Střevní záněty už naštěstí téměř nezabíjejí

Chronické střevní záněty, označované zkratkou IBD, postihují ve vyspělých zemích čím dál více lidí. Naštěstí jde dopředu léčba, která pacienty často dokáže vrátit do běžného života. Typické zástupce IBD představují Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Vyskytují se v různě těžkých formách, ty vážné mohou nemocného ohrožovat na životě. Anebo »pouze« kvalitu života drasticky zhoršit.

Co se děje s organismem?

V trávicím traktu probíhá chronický zánět, způsobující průjmy, někdy s krví. Průjmy člověka odvodňují a vyčerpávají. Přidat se mohou v krajním případě i píštěle, proděravění střev nebo rozsáhlé vředy. „Dříve umíralo přes 30 procent pacientů. Dnes méně než 1 procentu případů,“ informuje prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., předseda České gastroenterologické společnosti ČLS JEP a přednosta Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty Iscare.

Průlom v terapii -biologická léčba

Nemocných v posledních přibývá a IBD postihuje stále mladší lidi, někdy už v dospívání. Jsou i případy, kdy choroba začne u batolete nebo u dítěte mladšího 1 roku. Počet nemocných u nás už dosahuje pomalu 50 tisíc. Dobrou zprávou je, že poslední dobou se čím dál více osvědčuje sice nákladná, ale účinná biologická léčba.