Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kateřina Winterová: Čím jsem starší, tím víc mi chybí příroda

19. listopadu 2018 | 06:00

S láskou k bylinkám se už Kateřina Winterová (42) narodila. Léta nás provází televizním herbářem a minulý týden vydala svou první autorskou kuchařku. Maminka dvou kluků teď dostala svou první velkou filmovou roli. V kině ji momentálně můžete vidět jako Peslu, manželku Jiřího Macháčka ve filmu Toman.

Křehká, éterická bytost. Přesně tak působí. Když ale promluví, je vám hned jasné, že rozhodně není ušlápnutá. Mluví pohotově, rychle a se zápalem a budí dojem, že na co sáhne, to se jí daří. A ono to tak vlastně je.

Jaké bylinky používáte sama nejčastěji?
V kuchyni koriandr, šalvěj, bazalku, mátu, rozmarýn... je jich moc. A při nachlazení černý bez, také šalvěj, hluchavku... Na mazání měsíček, kostival, na koupele levanduli, růži, lopuch...

Prý jste svým synům pomocí bylinek vyléčila lupénku…
Ne, to je omyl. Byl to ekzém, a jak říkám já, pouze jsem ho díky měsíčkové mastičce, kterou jsem si vyrobila, „vymazala“.

Vyrábíte si i vlastní prášek na prádlo, že?
Zkouším různé věci, ale při mém pracovním tempu si už přírodní kosmetiku a drogerii spíš kupuji. Ovšem domácí tělový peeling z kokosového oleje, třtinového cukru a esenciálního olejíčku doma stále mám.

Šla byste sbírat bylinky jako babky kořenářky za svitu měsíce?
Ano, a těšila bych se na to. Věřím v sílu bylin a přírodních zákonů. V biodynamickém zemědělství se takto s bylinami nakládá, sejí a sklízejí se v určitých fázích měsíce. Byliny pak mají i podle prabáb kořenářek silnější účinky.

Od patnácti let žijete v Praze. Nechybí vám příroda?
Čím jsem starší, tím víc, ale město nabízí zase spoustu jiných zábav a třeba v zimě jsem ve městě trochu raději. Je to větší pohodlí než si pořád zatápět v kamnech. Ale i tak zase unikám do zasněžených hor.

V Herbáři vaříte podle receptů babiček. Co vás naučila ta vaše?
V předešlých pěti sériích jsme se s Lindou Rybovou k minulosti hojně obracely a hledaly ty nejlepší recepty našich předků. To zůstalo i v novém Herbáři, v rubrice receptů ze skanzenu. Moje babička je z velkého města, učila mě spíše lásce ke zvířatům. A já si řekla, že rady z té pohádkové minulosti chci převést do dnešního uspěchaného a nervózního světa. V něm zjišťuji, co je pro mě vlastně kvalitní potravina, kterou naše prabáby opravdu měly, jak ji získat a také jak si z ní snadno a hlavně chutně uvařit.

Jaké babiččino jídlo je podle vás nejlepší?
Babička peče nejlepší dvojctihodné koláče.

Líbí se takové vaření vašim třem chlapům?
Jsou v pohodě. Nákupy bio a eko produktů už jsou součástí našeho života. A to se týká i šetrnosti a třídění. Už to nikdo nekomentuje. Jen to chození s odpadky občas kluci okomentují.

Váš manžel je podnikatel. Vy jste herečka. Dva odlišné světy?
Můj muž je producent, ale také režisér, takže o povídání si o práci není nouze. Máme podobný vkus a rádi si vyměňujeme svoje postřehy ze světa umění.

Celý rozhovor s Kateřinou Winterovou si můžete přečíst v novém čísle Blesku pro ženy:

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...