V loňském roce policie v hlavním městě řešila 1288 trestných činů souvisejících s výrobou drog. V předchozích letech bylo případů více, v roce 2016 například 1656, počet se loni snížil před rok 2013. Vlivem záměrného nebo náhodného předávkování v Praze loni zemřelo devět lidí. Pod vlivem drog zemřelo v důsledku nehod a sebevražd 15 lidí.

Podle zpráv z městských částí se v Praze zvyšuje počet žáků, kteří užívají či experimentují s marihuanou. Podle výzkumu mezi žáky základních a středních škol mají děti nejvíce zkušeností s alkoholem, následují cigarety a mezi méně rozšířené patří kouření marihuany. Počet uživatelů alkoholu a cigaret se s věkem postupně zvyšuje, u marihuany je skokový nárůst při přechodu ze základní na střední školu.

Co městská část, to jiná situace

Situace se v jednotlivých částech města liší. Drogová scéna je patrná nejvíce v centru metropole a kopíruje trasy metra, kde je vyšší nabídka a poptávka po nelegálních drogách, časté jsou problémy s užíváním drog na veřejnosti a zároveň je v Praze vyšší kriminalita související s drogami, zejména s drobnou majetkovou trestnou činností.

V městských částech v širší vnitřní části metropole je drogová problematika různá, v Praze 3 je drogová scéna roztříštěná, v Praze 9 se terénní program zaměřuje na uzavřenou drogovou scénu a v Praze 10 a 14 není zaznamenán velký pohyb závislých. V okrajových částech Prahy není problém s užíváním nelegálních drog běžně patrný, závislí se setkávají na skrytých místech a vyhledávají služby anonymně v centru.

Léky jako droga

V roce 2017 byla v Praze 8 zaznamenána zvýšená výroba heroinu z makoviny. Objevily se také případy zneužívání léku Stopex na kašel, jehož účinná látka dextromethorfan patří mezi opioidy. Kvůli zneužívání dětmi, mladistvými a psychiatrickými pacienty byl Stopex loni přeřazen mezi léky na lékařský předpis.

Nebezpečí nemocí

Problémem u drogově závislých jsou infekční onemocnění. Loni v Praze lékaři zaznamenali 133 případů žloutenky typu C, z nich bylo 50 zjištěno u injekčních uživatelů drog. Užívání drog patří mezi rizikové chování, které může vést k přenosu HIV infekce. V minulém roce bylo zjištěno 254 nových případů, téměř polovina byla diagnostikována u lidí žijících v Praze. Problémem je také zhoršující se zdravotní stav uživatelů drog, pro něž je lékařská péče špatně dostupná, absolutně nedostupná je stomatologická péče s finanční spoluúčastí.