Jsem cizinka a mám českého manžela. Sex mě moc nebaví, a tak se mu vyhýbám. Manžel tvrdí, že s ním spát musím. Že je to manželská povinnost. Je to tak?

„Manželé si jsou si ze zákona navzájem povinni úctou, jsou povinni žít spolu, být si věrni, vzájemně respektovat svou důstojnost, podporovat se, udržovat rodinné společenství, vytvářet zdravé rodinné prostředí a společně pečovat o děti. Je otázkou, zda si pod některou z těchto zákonných povinností můžeme představit pravidelní sexuální styk, nicméně tato povinnost, i kdybychom ji v zákoně spatřili, je zcela nevymahatelná. Osobně jsem toho názoru, že žádná taková povinnost neexistuje."

Kamarádka má nového přítele a myslím si, že ji začal psychicky, fyzicky i sexuálně týrat. Jak mohu postupovat?

„Oběť domácího násilí se průměrně rozhodne 22x, než opustí agresora. Samozřejmě záleží na délce násilí a jeho intenzitě. Nesmíte se nechat odradit, když řekne, že se o tom bavit nechce. Obětem domácího násilí je velice stydno, bojí se jít do konfliktu a bojí se budoucnosti. Podléhají velmi těžké sociální izolaci, která propuká v tzv. syndrom naučené bezmoci. Můžete jí nabízet rady a pomoc, vyslechnout ji, ale nenutit. Můžete jí u sebe schovat osobní věci, peníze nebo doklady, o které by se bála, že jí je přítel vezme. Můžete zavolat firmu, která ho vystěhuje."

VIDEO: JUDr. Lucie Hrdá odpovídá na dotazy o domácím násilí

Mám podezření na špatné zacházení s dcerou známé. Co mohu udělat?

„Děkuji, že jste nenechala celou situaci být. Můžete jít na policii, ale musela byste být svědkem přímého napadání. Také můžete celou situaci nahlásit na orgán sociálněprávní ochrany dítěte. Událost můžete ohlásit anonymně. Na základě oznámení zahájí OSPOD šetření v rodině. Můžete požádat o to, aby informace o tom, kdo stížnost podal, nebyla zařazena do spisu. Protože každý rodič má právo do spisu nahlížet. OSPOD může zavést i tzv. sociální dohled.“

Obtěžuje mě můj nadřízený. Jak se bránit?

„Tomu se říká bossing. Pokud nad sebou nemá jiného nadřízeného, nemáte moc možností. Můžete navštívit advokáta, který mu napíše výzvu, ať s tím okamžitě přestane. Ale pravděpodobně to v malé společnosti pracovní prostředí nevyřeší. Můžete také podat žalobu, ale to by znamenalo, že byste se musela soudit kvůli diskriminaci na základě pohlaví.“

Vím, že manželka má milence. Chci si najmout detektiva, abych měl důkazy. Mohu pak jeho šetření použít u soudu při rozvodu, abych např. dostal syna do péče?

„Ano, takový důkaz lze použít, nicméně ve věci péče o dítě takový důkaz nikoho zajímat nebude, neboť pro opatrovnické řízení je nevěra jednoho z rodičů nepodstatná. Nicméně, tohoto důkazu lze použít například v potenciálním řízení o výživné nerozvedené manželky před rozvodem."

Kde končí sadomasochistický sex a začíná násilí?

„Vždy tam, kdy je překročen souhlas jedné ze stran, tzn., pokud jedna ze stran s takovým chováním nesouhlasí."