Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„V týrání mužů jsou ženy rafinované.“ Katka natočila dokument o domácím násilí

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
27. března 2018
05:20

Útoky nožem, sekerou, pořezané ruce i psychické vydírání. I toto zaznívá ve výpovědích čtyř mužů, kteří v televizním dokumentu otevřeně promluvili o tom, jak si prošli týráním. Dokument mapuje domácí násilí páchané ženami, což je problém, o kterém se v Česku zatím moc nemluví. Kateřina Kovářová, která se na přípravě podílela, v rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvila o rafinovanosti žen-tyranek. I o tom, jak náročné bylo přimět muže k natáčení.

„Vysávala a smetla mi věci ze sedačky. Tak jí říkám: Co děláš? A ona, že to tady nebude! A jak měla ten vysavač v rukách, tak zaútočila a rozsekla mi čelo. Dětem řekla, že to neudělala, že jsem na tu trubku narazil hlavou sám,“ vzpomíná muž, který v dokumentu České televize popsal svůj příběh domácího násilí. Jeho manželství trvalo 28 let, značnou část tohoto vztahu ho ale partnerka týrala.

Opakovaně ho slovně i fyzicky napadala. Shodila ho ze schodů, dokonce i napadla nožem nebo sekerou, vše ale manželka s pomocí svědectví dětí popřela. Nakonec byl on sám odsouzen za křivou výpověď a dostal u soudu podmíněný trest pět měsíců s odkladem 14 měsíců.

Brutálním útokům žen policie nevěří

O pekle domácího násilí promluvili v dokumentu čtyři muži. Cílem tvůrců je rozvířit v Česku diskusi a ukázat, že oběťmi domácího násilí nemusí být jen ženy. „Chceme, aby pomoc obětem v těchto situacím byla účinnější. Z výpovědí těch mužů jsme se často dozvěděli, že když přišli k výpovědi na intervenční centrum nebo zavolali policii, málokdo uvěřil tomu příběhu, že žena, často slabé tělesné konstituce, dokázala vést brutální útok, kde šlo často i o život,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy Kateřina Kovářová z České televize, která se na dokumentu podílela.

„Muži mají obavu to říct někomu jinému. Mají v sobě blok nazvaný syndrom dvojích zavřených dveří. První problém je, že musí pojmenovat sami sebe jako oběť domácího násilí. A druhý problém je, že musí tu partnerku označit jako agresora a že to není jejich vina,“ popsala Kovářová, kterou překvapilo, že se na výzvu televize přihlásilo přes 60 mužů, mnohem více než čekala.

Časté myšlenky na sebevraždu

„Společným rysem všech příběhů bylo to, že měli dost silné myšlenky na sebevraždu. Jeden z nich dokonce sedl do auta, vzal si nůž a chtěl se tam zabít,“ řekla Kovářová s tím, že toto konkrétní vyprávění se nakonec do finální podoby dokumentu nedostalo. Úvahy o sebevraždách v případě týraných mužů přitom nejsou výjimečné. „Do castingu se přihlásily tři ženy, jejich synové spáchali sebevraždu v důsledku domácího násilí partnerky.“

Podle producentky dokážou být ženy stejně agresivními tyrany jako muži. „Ženy jsou velmi rafinované, jak toho muže týrat a nedat to najevo. A člověk by si řekl, že ty útoky ze strany žen nejsou tak brutální, ale není to pravda. Takže jsem se při některých výpovědích v době přípravy jako žena velmi styděla,“ uvedla v rozhovoru Kovářová, která v rámci castingu zhlédla desítky vyprávění.

Podle výzkumu Asociace pracovníků intervenčních center je v Česku obětí domácího násilí každá šestá žena a každý dvacátý muž. Přibližně polovina mužů i žen někdy přišla s domácím násilím do styku, ať už jako oběť, násilník, svědek nebo ten, kdo se o násilí dozvěděl z doslechu. Povědomí ohledně týrání mužů je ale v Česku velmi malé.

Dokument Z lásky nenávist 2 – Domácí násilí na mužích odvysílá Česká televize dnes ve 21:00 na programu ČT2. Podívejte se na ukázku:

cotoje ( 28. března 2018 07:55 )

Ať se paní chytrolínka Katka zkusí seznámit přes seznamku a hned zjistí jaké zlatíčka ubližované jsou chlapi, svi,ně že se člověk diví kde se to bere, promiskuitní, zároveň mají klidně tři i více vztahů, sex jim nic neříká lásku neznají, peníze očekávají od vás, zjednodušeně si myslí že bude snima za mýdlo a nebo čokoládu a to pokypou ubrus, použijí toaletní papír, vyválí se v posteli a vám zbyde jen vyprat po nich prádlo a uklidit, a ON když chcete, aby udělal nějakou práci tak řekne, že to neumí, Zkrátka nasr..áno v hlavě i v rukách a holý zadek

dandova ( 27. března 2018 14:19 )

Přesně!

hanka666 ( 27. března 2018 11:16 )

Měla jsem takovou kolegyni. Byla neskutečně agresivní na všechny muže, na ženy byla jako sluníčko ale jen do doby, než začala jíst prášky po platech a zapíjet to vodkou, šílené

jana999 ( 27. března 2018 10:12 )

taky nechápu, proč od agresora neutečou, chlapy to v tomhle mají jednodušší než ženský s dětmi

villon ( 27. března 2018 09:50 )

#Metoo - cha chá!

Zobrazit celou diskusi