Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lenku týral manžel 22 let. Kalhotkami jí pořezal nohy, nechodila 14 dní

Autor: David Budai - 
20. června 2017
05:13

Lenka se vrátila ze schůzky s kamarádkou a manžel ji pořezal nohy tak, že nemohla 14 dní chodit. V manželství s násilníkem trpěla 22 let a o své zkušenosti promluvila v novém dokumentu o domácím násilí. Podle odhadů s ním mají v Česku zkušenost desítky tisíc žen. „Chceme toto zlo zviditelnit,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz režisér Romuald Štěpán Rob.

„Když může on jezdit s kamarádkami nebo kamarády na výlety, na hory, chodit na pivo, tak proč bych si nemohla s kamarádkou někam zajít já? Jednou jsem si to prosadila a šla jsem. A když jsem se vrátila, čekal mě se slovy: Kurvička se vrátila! A začal mi nadávat,“ vzpomíná Lenka (41).

Situaci se rozhodla řešit tím, že se půjde ještě projít ven, ale manžel ji nechtěl pustit. „Začal ze mě tahat spodní prádlo tak, že mi kalhotkami pořezaly nohy. Čtrnáct dnů jsem nemohla vůbec chodit,“ říká Lenka. Podobných situací nebo ublížení zažila nespočet. Ve vztahu, ve kterém ji manžel týral, žila celkem 22 let. Až potom se odhodlala zavolat do krizového centra a rozvedla se.

I další čtyři ženy v dokumentu České televize Z lásky nenávist popisují traumatizující chvíle, kdy je partner fyzicky nebo psychicky týral. „Oslovily jsme ženy, které prošly peklem domácího násilí a byly ochotné podat výpověď o tom, co člověk při týrání prožívá a jak je možné z něj uniknout. Naším záměrem byla absolutní obrazová a obsahová otevřenost,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz režisér dokumentu Romuald Štěpán Rob s tím, že byla dokonce využita filmová kamera, která dokáže plastičtěji snímat všechny neverbální signály. Cílem dokumentu je podle něj „toto zlo zviditelnit“.

Přehlížený problém v Česku

„Na výzvu televize se přihlásilo téměř 270 žen, což je největší počet lidí, kteří se v novodobé historii výzev přihlásili. Často to byly ženy vedené snahou pomáhat. Říkaly, že kdyby to i jedné pomohlo, tak do toho jdeme,“ uvedl Rob.

Některé ženy se bály vedle mě posadit, vzpomíná režisér na casting k dokumentu o domácím násilí:

Zájem žen promluvit o domácím násilí a týrání ukazuje, že v Česku jde o závažné téma, které se doposud příliš neřešilo. Problémem je ti to, že ženy se často bojí o problémech hovořit, případně rodina a blízcí před násilím „zavírají“ oči.

Podle výzkumu Asociace pracovníků intervenčních center ČR z roku 2015 se obětí domácího násilí stala každá šestá žena. Až polovina žen pak přišla s domácím násilím do styku, ať už jako oběť, nebo třeba svědek. Podle odhadů spolku ROSA, který pomáhá obětem domácího násilí, může být nějakou formou násilí zasažena dokonce až třetina českých žen. Jen za poslední rok se násilným výpadem od partnera nebo násilím v rodině setkala čtyři procenta žen, což je v přepočtu až 170 tisíc žen.

Režisér Rob se s domácím násilím sám setkal. Podívejte se na rozhovor, kde hovoří o své zkušenosti:

Režisér: Ženy se bály na mě podívat

Z přihlášených žen byly vybrány čtyři desítky, se kterými se štáb potkal, nakonec se natáčelo s pěti z nich. „Často to byly ženy, které se bály na mě podívat nebo se vedle mě posadit. To byly ty nejtěžší případy těžkého domácího násilí, ve kterých byl manžel třeba na 8 nebo 9 let ve vězení,“ popsal režisér.

Sám má s domácím násilím osobní zkušenosti. „Dokument je výsledkem mého osobního zoufalství, kdy jsem se setkával s případy násilí. Je to má terapie. Pokud jde o domácí násilí, můžete se dopustit dvojí chyby: Buď si toho nevšímáte a bagatelizujete to, nebo se angažujete až moc. A obojí může vést k nějakému zoufalství,“ řekl v rozhovoru s tím, že ho to velmi zasáhlo.

„Děláte chyby, jste zoufalý, bezradný, pak se dopustíte omylů, zachováte se špatně, i když máte nejlepší úmysly,“ vzpomíná Rob na svou zkušenost.

V dokumentu, který Česká televize odvysílá dnes ve 21 hodin, vystupuje pět týraných žen. Podívejte se na ukázku:

Jak vypadalo zákulisí natáčení dokumentu? Podívejte se na fotografie v galerii:

..krakonos500 ( 5. července 2017 11:15 )

Nejvíce domácího násilí vzniká ve společné domácnosti. Proto by měly být zákonem zakázány nejen sňatky, ale i společné bydlení. Zlatá poučka: Vošustit a vopustit. A bude po problému.

jana71 ( 23. června 2017 03:48 )

Kdo nezažil nemůže pochopit

ivoadler ( 20. června 2017 19:05 )

Tebe jsem samozřejmě mezi ty jemné a citlivé nepočítal, tak se nedurdi.

iFender ( 20. června 2017 18:46 )

Po poradne nakladacce by to melo asi vypadat nasledovne : „Od koho je káva?“ „Od žida.“ „A proč ne ze spolku?“ „Měli zavříno.“

hanka666 ( 20. června 2017 16:56 )

Pamatuji si na naše sousedy. Oba středoškoláci a on působil dojmem, že neumí ani do pěti napočitat. Jinak na ostatní byl milý, zdravil, jen do doby, než za sebou zavřel dveře od bytu. Tam nastalo manželce peklo, řev, ponižování... A víte, co pomohlo? Chlapi mu řekli, že ještě jednou na ni vztáhne ruku, že to okamžitě nahlásí policajtům, v práci a že mu udělají všude strašnou ostudu.A byl klid. On sám se nakonec odtěhoval.

Zobrazit celou diskusi