Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Hrála jsem mrtvou, abych přežila.“ Dagmar 9 let týral manžel, teď žije sama

Autor: David Budai - 
19. června 2017
05:02

Roky vedle sebe snášela muže, který ji škrtil, mlátil a jinak fyzicky nebo psychicky týral. „Měla jsem přeražený nos, otoky na očích, modřiny a monokly na očích se mi ani nestačily hojit,“ vzpomíná Dagmar, která manžela dokázala opustit až po 9 letech. Není zdaleka jediná, v Česku se s domácím násilím setkává pětina až třetina žen. Jenže o této problematice se příliš nemluví a lidé mají tendenci ji přehlížet.  

„Vdala jsem se po roční známosti, celý ten rok byl naprosto bezproblémový a nebyly tam žádné varovné signály. Ale vzápětí po sňatku se začaly rozplétat všechny hrůzy. Pojal to tak, že jsem jeho majetek, patřím mu a budu se chovat, jak si představuje,“ vzpomíná v rozhovoru pro Blesk.cz Dagmar. Její manžel byl tyran, který využíval sebemenší záminky k tomu, aby ji mohl psychicky a fyzicky napadat.

Otoky, přeražený nos, bezvědomí

Později už ani záminky nepotřeboval, Dagmar bil i škrtil do bezvědomí. „Měla jsem hematomy po celém krku a hrudníku. Někdy jsem se zachránila jen tím, že jsem hrála, že už nedýchám a nežiju. A přestože si myslel, že jsem mrtvá, klidně odešel,“ řekla Dagmar, která manželovo násilí snášela devět let. Potom sebrala poslední sílu, rozvedla se a manžel byl za násilí odsouzen.

Dagmar vzpomíná na nejtěžší chvíle svého života:

Video  „Hrála jsem mrtvou, abych přežila.“ Dagmar popsala, jak ji manžel roky týral.  - David Budai, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Na začátku si nedokázala připustit, že je něco špatně. „Nebyla jsem schopna si připustit ten dramatický omyl, že bych si vybrala někoho takového. Ze začátku se snažil omluvit a nosil kytky a člověk raději uvěří tomu, že jde o nějaký zkrat nebo že je to omyl. Ale postupně jsem si uvědomila, že to jiné nebude,“ vzpomíná Dagmar.

Dagmar je jednou z pěti žen, které o své traumatizující zkušenosti dokázaly otevřeně promluvit před kamerou. V dokumentu nazvaném Z lásky nenávist, který natočila Česká televize, popisují nejen těžké chvíle zažívané ve vztazích s tyrany, ale i to, jak se z jejich sevření dokázaly vysvobodit.

Například Daria z Vysočiny byla vdaná 19 let. Manžel jí opakovaně trhal vlasy, zlomil jí nos a způsobil zranění, ze kterých má dodnes následky. Agresor byl za týrání odsouzen, ale jen podmíněně. Dnes se Daria snaží pomáhat ženám, které se do podobné situace dostanou.

Až třetina žen má zkušenost s násilím

V Česku přitom nejde o výjimečné situace, ale desítky tisíc případů. Podle výzkumu Asociace pracovníků intervenčních center ČR z roku 2015 se obětí domácího násilí stala každá šestá žena. Až polovina žen pak přišla s domácím násilím do styku, ať už jako oběť, násilník, nebo svědek.

Podle odhadů spolku ROSA, který pomáhá obětem domácího násilí, může být nějakou formou násilí zasažena až třetina žen. Jen za poslední rok se s násilným výpadem od partnera nebo násilím v rodině setkala 4 procenta žen, což je v přepočtu až 170 tisíc žen.

O násilí se nemluví, lidé si často nepřipouštějí, že jejich blízcí mohou trpět:

Jenže skutečně řešit se obvykle začne jen zlomek případů. Například k dočasnému vykázání z domova kvůli násilí přistoupila policie v roce 2016 pouze v 1316 případech, o rok dříve to bylo 1306 případů. Často totiž domácí násilí nikdo nenahlásí.

Tyranie skryta pod povrchem

Tyranie je často hodně skrytá pod povrchem. I v rodinách je to často bagatelizováno, lidé dělají pštrosí politiku a strkají hlavu do písku. Nechtějí si připustit, že by si jich nebo blízkých mohla ta hrůza týkat,“ je přesvědčená Dagmar, podle které by se mělo o problému mnohem více mluvit

Dagmar se po rozvodu už nikdy neodvážila začít nový vztah. Poté, co vychovala děti, se z města stáhla do ústraní. Nyní už 11 let žije na samotě za Prahou v domku uprostřed lesa se třemi psy. „Není to věc, kterou bych chtěla absolvovat. Mám obavu, že bych mohla najít něco podobného. Tělo se zregeneruje, ale duše je zmrzačená,“ vysvětluje.

Dokumentární film Z lásky nenávist uvede Česká televize v úterý 20. června ve 21 hodin na programu ČT 2. Podívejte se na ukázku:

Jak probíhalo natáčení dokumentu? Podívejte na do zákulisí ve fotogalerii: