Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sexuolog Zvěřina: Většinu znásilnění páchají doma „normální“ muži

Autor: simao - 
26. února 2017
06:05

V českých domácnostech je znásilnění patrně častější, než si připouštíme. A to i jako součást domácího násilí, upozorňuje sexuolog Jaroslav Zvěřina. Vystoupil na debatě „Co potřebují oběti trestného činu znásilnění“ a mluvil mimo jiné o tom, že znásilnění se může snadno dopustit i „normální“ muž. Páchá ho ve výsledku častěji než recidivista.

„Sexuální agrese je genderově asymetrický fenomén, protože většinu obětí tvoří ženy, většinu pachatelů pak muži. Neměli bychom ale zapomínat ani na menšinové formy znásilnění,“ říká Jaroslav Zvěřina, podle kterého je mezi neoznámenými delikty poměrně dost znásilnění homosexuálních mužů či žen.

„Většinu znásilnění páchají zcela ′normální′ muži. Ti deviantní pachatelé tvoří menšinu pachatelů a jsou zcela jasně definováni,“ podotýká Zvěřina.

„Oběti se stydí za to, co se stalo.“

U ohlášených sexuálních deliktů je převaha anonymních pachatelů. „Ženy, které neoznamují delikt, mají velmi často zkušenost s pachateli, kteří jsou jim známí - partneři, manželé, příbuzní, všelijací nápadníci, spolužáci,“ vypočítává Zvěřina.

Sexuální agrese je přitom často součástí některých delších vztahů, upozorňuje. „Znásilnění jako součást domácího násilí je zřejmě častější, než jsme ochotni si připustit,“ varuje sexuolog.

Tito lidé nemají tendenci „udávat své příbuzné či partnery“. Roli hraje i to, že jít ven s popisem toho, co se stalo, je pro ně stigmatizující a dehonestující. „Stydí se za to, co se stalo,“ říká Zvěřina. Problém tak tkví v tom, že řada obětí znásilnění neohlásí. Nejen kvůli strachu z reakce okolí, ale i kvůli vlastním pocitům.

„Problém je také postoj oběti k deliktu. To znamená postoj, který je často ambivalentní. Není to vždy tak, že je oběť označená okolím jako možná spoluvinice. Ale ona sama se chápe tak, že si za to může. Proč jsem tam chodila, proč jsem s ním chodila, jak jsem ho mohla mít ráda apod.“ říká sexuolog.

Svou roli má alkohol, drogy i posilovna

Při výzkumu sexuálního chování populace Zvěřina zjistil zajímavé, ale i zarážející údaje. „Kolem pěti procent mužů nám přiznává, že se někdy v životě dopustili násilného sexuálního chování, že násilím přinutili svou partnerku k pohlavnímu styku,“ uvádí sexuolog.

Může samozřejmě jít i o vztahy krátkodobé. Roli pak mohou samozřejmě hrát u pachatelů i obětí alkohol, drogy, zejména pak taneční. I v této oblasti však Zvěřina upozornil na zajímavost, která nemusí být na první pohled patrná a veřejně známá.

„Roli mohou hrát i anabolika u pachatelů. Na to často zapomínáme - dnes máme takovou zvláštní klientelu, která navštěvuje fitka, užívá tam proteinové extrakty, které často obsahují anabolika, která tam nejsou deklarovaná,“ dodal Zvěřina.

Sexuolog při semináři ve Sněmovně, nad kterým převzali záštitu poslanci Zdeněk Ondráček (KSČM) a Helena Válková (ANO), exministryně spravedlnosti, vzpomínal na dobu, když byl jako mladý sexuologický elév pověřen vyšetřením desítek znásilněných žen.

„Největší výhrady měly ženy vůči lékařům, zdravotníkům a také vůči partnerům a blízkému sociálnímu okolí. Oběti znásilnění potřebují kvalifikovaného a taktního doktora, zejména gynekologa. Byly někdy hororové story o tom, jak se zachází s obětí,“ podotkl. 

Odborník volá po nízkoprahových centrech

Ženy, které oznámí znásilnění, se podle Zvěřiny odborné pomoci zpravidla dočkají. „Netaktní chování profesionálů tam někdy bývá, ale není to dominantní problém,“ uvedl.

I tak by se podle odborníků měla zvýšit úroveň vzdělanosti lékařů, jak přistupovat k obětem znásilnění. Sexuolog však apeloval, že by mělo existovat více nízkoprahových center, jako je v současnosti Bílý kruh bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů. A který zastřešuje i bezplatnou, anonymní a nonstop fungující Linku pomoci obětem 116 006.

„Tím zásadním je, aby oběť dostala konzultační, poradenskou službu, aby získala racionální informace a aby se jí dostalo odborného ošetření. To je u neohlášených deliktů to nejhorší. Ony velmi často, protože se za to stydí a protože to nikomu neřeknou, lékaře nevyhledají. A potom s tím žijí: Nevím, jak mi bude, nevím, co mi bude,“ dodal Zvěřina.    

Lucie Przdn ( 19. listopadu 2018 22:28 )

Jste hloupý a nechutný. Myslím, že negramotni lidé by se k takto zavaznemu tématu, neměli vyjadřovat!

mckartny ( 26. února 2017 08:12 )

 Byla neděle nuda dávali Televariete a když jsem viděl tu Jirku. ...

rumungro ( 26. února 2017 08:10 )

 "... genderově asymetrický fenomén." Ze které části svého ķorpusu taháš tyhle akademické nesmysly ?

dietr ( 26. února 2017 07:52 )

Kdyby to nahlásily, kdo by je pak vohnul, a živil, že jo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa