„Už nechceme cestou do práce ani v okolí svého bydliště potkávat fasády plné graffiti,“ líčí na úvod místostarosta MČ Praha 10 Radek Lojda (TOP 09). Praha 10 je totiž nejrůznějších „čmáranic“ takřka plná. Přítrž by tomu měl přinést nový anti-graffiti program, který radnice spouští o letošním podzimu.

Desítka s čistými zdmi

Jde o to v praxi zúročit nápad, který zahrnuje spolupráci co nejširšího počtu obyvatel, kteří by se zapojili do zlepšování a zkvalitňování veřejného prostoru. „Nespouštíme proto jen tento nový program, ale také kampaň, která majitele domů upozorní, že mají možnost podílet se na čistším a kultivovanějším veřejném prostoru,“ uvádí místostarosta.

Od října 2018 hodlá radnice nastolit celoplošné čištění graffiti na území desáté městské části. Řídit se přitom budou podle poptávky majitelů nemovitostí, kteří se mohou hlásit buď na e-mail bezgraffiti@praha10.cz, nebo na telefonní číslo +420 267 093 485. „Úspěch programu záleží na vůli majitelů domů se do něj zapojit,“ říká Lojda. Problém se každopádně dotýká nejen těch konkrétních vlastníků nemovitostí, ale prakticky každého, kdo na území Prahy 10 žije. Výjezdy policejních hlídek k nahlášenému páchání vandalismu a samo čištění „znečištěných“ zdí totiž radnici i hlavní město stojí nemalé peníze. Ty by přitom mohly finance vynaložit na něco daleko potřebnějšího.
Fotogalerie
6 fotografií