Případ mladého Slováka z Prahy, který je podezřelý z plánování teroristického útoku, šokoval celé Česko. Dominik K., jenž před třemi lety přijal jméno Abdul Rahman a kterého v listopadu 2017 zatkli policisté, měl v bytě chemikálie, návody, jak sestrojit bombu, ale i dokumenty, jež vysvětlují, jak výbušninu připevnit na tělo nebo na auto. S výmluvou, že se připravoval na oslavu Nového roku, u policistů příliš neuspěl - muslimové ho totiž neslaví. 

V šoku je ale podle jejích zástupců také pražská muslimská obec. „Tento slovenský mladík se u nás nijak neangažoval. Občas se objevoval v podstatě ve všech pražských modlitebnách, ale nikdo ho příliš neznal,“ sdělil Blesk.cz předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka.

„Pokud by se potvrdila podezření o chystaném útoku, která zmiňuje policie, jednalo by se pro nás o šokující zjištění, které by nikdo neočekával,“ dodal s tím, že by podle něj bylo nepatřičné, aby byl na celou komunitu uplatňován princip kolektivní viny. „Jak ve svém prohlášení k tomuto případu zmínila Islámská nadace na Slovensku, muslimskou komunitu je třeba nahlížet prostřednictvím velké většiny jejích členů, včetně lékařů, inženýrů a odborníků v různých profesích, a nikoliv prostřednictvím takových ojedinělých individuí,“ řekl.

Šejch - terorista?

Abdul Rahman jako svého šejcha neboli vzor ve víře označil někdejšího imáma pražské mešity Samera Shehadeha. Ten byl v minulosti obviněn z terorismu, podle serveru Neovlivni.cz se o něj měly zajímat i tajné služby. Tento muž české národnosti se narodil v Praze palestinským rodičům.

Podle zjištění MF Dnes měli Shehadehův bratr a švagrová odletět na podzim roku 2016 do Sýrie, kde se zapojili do vojenských střetů. Shehadeh promlouval k veřejnosti na YouTube, kde prostřednictvím videa varoval před tím, že určitá skupina lidí muslimy v Česku pořád provokuje, což může vyvolat nepřiměřenou reakci. Extrémisté podle jeho tehdejšího sdělení u nás nejsou, ale provokatéři je uměle vytvářejí. Po obvinění Shehadeh utekl a údajně se ukrýval v Mauritánii.

Fotogalerie
11 fotografií