Začátkem června se kolem známé transgender aktivistky Marie Feryny rozpoutal pořádný skandál. Aktivistický spolek SdruŽeny totiž na sociálních sítích zveřejnil otevřený dopis, v němž Ferynu obvinil ze znásilnění dvou žen. Ta se měla odehrát v kontroverzním sociálním centru Klinika na pražském Žižkově.

„Marie Feryna znásilnila jednu z autorek tohoto dopisu. Zpočátku jí tvrdila, že si nic nepamatuje, a popírala vinu, později připustila, že skutek spáchala. Pokoušela se vše ututlat a vyhýbala se konfrontaci. K tomu používala i citové vydírání a výhrůžky sebevraždou,“ stálo v dopise SdruŽen. Trestní oznámení však podávat nechtěly, údajně proto, že si to oběti nepřály.

Marie Feryna zveřejnila na svém blogu prohlášení, v němž mimo jiné napsala, že ke znásilnění  dvou dívek v Klinice mělo dojít v době, kdy začala trpět psychickými problémy, které řešila pitím alkoholu a zvýšenou a nezvladatelnou pracovní aktivitou. „Z chvil, kdy se popisované situace měly odehrát, si vzhledem k silné intoxikaci alkoholem nic nepamatuji, nemohu se k nim konkrétně žádným způsobem vztáhnout a nemohu se přiznat k něčemu, co si nepamatuji,“ popsala. 

Trestní oznámení na Ferynu nakonec podal starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS), jemuž Autonomní sociální centrum Klinika leží dlouhodobě v žaludku. „Věřím policii, ale nejsem si jistý, zda v tomto momentu pro ni nebylo jednodušší celou věc smést ze stolu, zvláště, když jde o tak citlivou mediální záležitost. Všichni aktéři se jasně vyjádřili, že šlo o znásilnění. Tím pádem buď k němu skutečně došlo anebo došlo k šíření poplašné zprávy. Považuji to za další z celé řady selhání státu v kauze tzv. Kliniky."

Policie se jím následně začala zabývat. „Kriminalisté zjištěné skutečnosti a shromážděné podklady posoudili samostatně i v jejich souhrnu, přičemž nebylo zjištěno, že by byly v daném případě naplněny znaky skutkové podstaty některého z trestných činů,“ uvedl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Rybanský s tím, že celá věc byla uložena „ad acta“. 

Fotogalerie
7 fotografií