Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpův „zametač“ u soudu: Omilostní ho prezident, nebo mu pomůže fanynka Trumpa?

Autor: ČTK, nkov - 
23. srpna 2018
10:03

Bývalý šéf volební kampaně nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort unikl uznání viny v deseti bodech obžaloby z celkových 18 díky hlasu jediného porotce. V rozhovoru s televizí Fox News to prohlásila Paula Duncanová, která se zpravodajské stanici sama přihlásila jako jedna ze členek soudní poroty. Porota, kterou tvořilo šest žen a šest mužů, se v úterý shodla na Manafortově vině v osmi bodech obžaloby, ve zbývajících deseti jednomyslný postoj najít nedokázala.

„Byl tam jeden nesouhlas,“ řekla Duncanová, která identitu tohoto porotce nesdělila. Uvedla jen, že to byla žena. „Snažili jsme se ji přesvědčit, ať si prohlédne písemné důkazy. Znovu a znovu jsme jí je předkládali, ale ona měla důvodné pochybnosti,“ vysvětlila.

Právě o vysvětlení pojmu důvodné či rozumné pochybnosti porotci požádali soudce Selbyho Ellise, který proces řídil. Ellis jim jednoduše odvětil, že jde o pochybnosti opírající se o zdravý rozum. Podle zákona má porota obžalovaného zprostit obvinění v případě rozumných či důvodných pochybností o jeho vině.

Duncanová se k členství v porotě veřejně přihlásila jako první z 12členného sboru. Totožnost porotců byla totiž z bezpečnostních důvodů utajena. Duncanová ale tvrdí, že obavy nemá. „Veřejnost, Amerika, by podle mě měla vědět, jak blízko to bylo a že důkazy byly drtivé,“ řekla o procesu.

V případě Manafortova odsouzení by však americký prezident Trump zvažoval udělení milosti. Oznámil to ve čtvrtek server The Telegraph na základě prohlášení reportérky Fox News Ainsley Earhardtové, která s Trumpem vedla rozhovor. Myslím, že je mu Manaforta líto. Byli přátelé," řekla Earhardtová.

Spolupráce s proruským Janukovyčem

Duncanová rovněž prohlásila, že je velkou příznivkyní prezidenta Trumpa a že před procesem si přála, aby byl Manafort osvobozen. „Nechtěla jsem, aby byl Paul Manafort vinný. Ale byl. Nad zákonem nikdo nestojí,“ dodala.

Manafortova vina se týká defraudací a daňových podvodů, mimo jiné i z doby, kdy pracoval jako poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014. S Trumpovou kampaní před prezidentskými volbami proces nesouvisel.

Video  Donald Trump v rozhovoru pro CBS.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi