Hackerům se do školního počítačového systému podařilo nainstalovat vir, který ho zašifroval. Škola sice měla systém zabezpečený, hackeři se do něj dostali přes službu, která umožňuje studentům přihlásit se k síti wifi po celé Evropě.

„Tato záležitost není cílená, ale je to záležitost technologická. Tam, kde najdou hackeři volno, se ho pokusí zneužít. Všem bych doporučoval, aby se na svoje zabezpečení sítě podívali, protože ransom viry jsou momentálně velmi populární,“ řekl Jan Řepík, který má na škole na starost správu informačních technologií.

Zaútočili při maturitách

Hackeři na školu zaútočili v polovině dubna, kdy probíhaly zápisy, přijímací zkoušky a maturitní písemky. „V tu chvíli se škola ocitla odstřižená od všech svých dat, počítačové sítě, tiskáren i od možnosti kopírovat,“ popsala ředitelka gymnázia Šárka Chvalová. Škola zároveň nemohla do svého účetnictví. Kvůli tomu, že nebylo možné poslat povinné odvody a hlášení finančnímu úřadu, jí teď hrozí sankce.

Škola denně zálohuje data a právě tato záloha zašifrovaná nebyla. „K záloze i ke všem svým datům jsme se nakonec dostali, ale znamenalo to celý systém nastavit znovu,“ dodala Chvalová.

Cílem obdobného útoku se stala i střední odborná škola v plzeňské Nerudově ulici. Policie se nyní snaží vypátrat hackery pomocí vysledování zpracování plateb bitcoinové peněženky. „Případ prověřujeme jako pokus o vydírání a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací ve veřejné síti internet,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Ta rovněž připustila, že objasňování kyberkriminality je velmi složité. Od května proto v kraji funguje speciální oddělení analytiky a kybernetické kriminality. „Policisté, kteří tam pracují, jsou specialisté, této problematice se intenzivně věnují,“ dodala Hokrová.

VIDEO: Hackeři napadli web slovenské nemocnice.