Cílem oslav je připomenout si události z května 1945, procítit dobovou atmosféru a hlavně pak vzdát hold mužům, kteří před 73 lety jako velmi mladí chlapci přinesli Plzni svobodu. Osobně vždy vnímám setkání s veterány, jimž všem je už přes 90 let, jako nejsilnější moment oslav. Plzeňané i návštěvníci města budou mít hned několik příležitostí jim symbolicky poděkovat,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

 Z USA do Plzně přijíždí George Thompson, James Duncan a Earl Ingram, z Belgie pak Louis Gihoul, Michel Gilain, Hubert Rauw a Valère Gustin. Kromě veteránů bude na oslavách přítomen také vnuk generála Pattona George Patton Waters a Luc Rensonnet, syn velitele 17. dělostřeleckého pluku.

Veteráni se například zúčastní ve čtvrtek od 17 hodin odhalení opravených pylonů památníku Díky, Ameriko! Na programu je i beseda s veřejností a studenty v pátek od 9 hodin v Měšťanské besedě. V sobotu pak pojedou v čele kolony 200 historických vojenských vozidel. Ta vyjede v 11 hodin ze Sukovy ulice, přes Klatovskou třídu až na náměstí Republiky. V neděli se zúčastní i hlavního vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko! od 16 hodin. 

 Ve městě vyrostou i dobové vojenské kempy. U Zvonu lidé uvidí ukázku tábora RAF, tedy britského královského letectva. Lokalitu Křižíkových sadů a Proluky zaplní program projektu Plzeň 1945, který nabídne živý obraz amerického vojenského tábora a květnové ulice z roku 1945. V parku za OC Plzeň Plaza budou k vidění vojenské kempy 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné brigády.

Před kulturním domem Peklo bude mít své stanoviště vojenský kemp Raiders s expozicí americké pěchoty. Ukáže tradiční současnou americkou armádu s detailním výkladem o výstroji, výzbroji a vybavení.

V neděli se rodiče s dětmi v době od 10 do 17 hodin mohou těšit na interaktivní soutěž Nebeští jezdci. Ta  připomene osudy československých letců RAF, startuje u kulturního domu Peklo, prochází Štruncovými sady a končí U Zvonu v kempu RAF.

 V souvislosti s oslavami vstoupila v platnost i dopravní omezení v centru města, platí i zvýšená bezpečnostní opatření. Na místech s větším počtem osob je posílený dohled státní i městské policie.

Kompletní program oslav je ZDE , informace o dopravních omezeních pak na webu města ZDE

VIDEO: Takhle projel Plzní Convoy of Liberty v loňském roce.

Video
Video se připravuje ...

Konvoj svobody projel Plzní, veteránům osvoboditelům mávaly tisíce lidí Zbyněk Schnapka, Hudba: Mobilizing Troops, Studio Fontána, spol. s r.o.