Ondřej Brichta (20) a Milan Malina (20) z kroužku robotiky při Středisku volného času Radovánek vymysleli a postavili robot Hexapod. Ten vypadá jako šestinohý pavouk. V Mezinárodní vědecké soutěži pro žáky středních škol v Pekingu získali zlatou medaili.

Robot běhá, chodí, překonává překážky. Když by se na něj přidělala kamera, dal by se využít i v praxi. „Mohl by provádět inspekci potrubí zevnitř nebo zkoumat prostředí ve zřícených budovách. To by se ale na něm muselo ještě trochu zapracovat,“ řekl vedoucí kroužku Roman Čečil (42).

Vše navrhli sami

„Kluci navrhli vlastní mechanickou konstrukci, řídící elektroniku, software i matematický aparát k pohybu a také přívětivé uživatelské rozhraní pro ovládání robota,“ prozradil Čečil. Vývoj robota trval šest let. Nejdříve kluci postavili starý model a teď během půl roku druhý.

Velký problém bylo u něho financování. „Jen osmnáct servomotorů, které jsou na každé noze tři, stálo 45 tisíc korun. Byly devětkrát dražší než ta modelářská na prvním modelu, která rychle odcházela. Nová serva jsme objednali až v USA,“ uvedl Malina. Celkem robot vyšel asi na 80 tisíc Kč. 

Vychytávky v softwaru

A co bylo na sestrojení robota Hexapoda nejtěžší? „Rozhodně ne jeho vymýšlení a montování. Nejtěžší bylo vychytat chyby v softwaru, když jsme robot poprvé spustili,“ uvedl Brichta.

Soutěže Beijing Youth Science Creation Competition se zúčastnilo čtyři sta středoškolských týmů z celého světa ve čtyřech kategoriích. Kluci soutěžili v kategorii počítačová věda. „Tři sta týmů bylo z Číny, ostatní třeba z USA, Austrálie a z evropských zemí,“ upřesnil Brichta. „Tento úspěch potvrzuje, že v Plzni roste mladá generace nadaných odborníků,“ uvedla ředitelka Střediska volného času Radovánek v Plzni Eva Tischlerová.

Fotogalerie
13 fotografií