Z koryta potoka u Cínovecké ulice předpokládají LHMP, že vytěží až 300 metrů krychlových usazeného bahna. Odbahňování dna předcházelo odstranění křovin, které se rozrostly až do koryta potoka a překážely protékající vodě. Mratínský potok je dlouhý přibližně 15 kilometrů a v Kostelci nad Labem ústí do Labe.

Údržba dalších toků je v plánu

Mratínský potok nebude jediný, který letos bude upraven. „V současné době se aktualizuje harmonogram prací na dalších vodních plochách,“ uvedla mluvčí LSHMP Petra Fišerová pro ČTK. Ve většině případů se prý bude jednat o běžnou údržbu toku a porostů na březích.

Na konci loňského roku bylo upraveno koryto Kunratického potoka v úseku mezi restauracemi Na Tý louce zelený a U Krále Václava IV. Odstraněny byly staré zídky, břehy byly zpevněny kameny a vyčištěny byly kamenné mostky.

Kvalita vody v pražských tocích se zlepšuje

Územím hlavního města protéká podle stránek LHMP celkem 99 potoků, které dohromady měří téměř 374 kilometrů. Jejich správcem jsou právě LHMP. Kvalita vody v tocích se zlepšuje. Na 25 místech ze sledovaných 38 se zlepšují výsledky rozborů vody. Mezi nejčistší potoky patří například Lhotecký potok, naopak mezi nejznečištěnější Komořanský potok.