Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Plesovou sezónu okoření špetka klasiky: Labutí jezero v podání nejlepších tanečníků

Fotografie
Labutí jezero v podání nejlepších tanečníků ozdobí předvánoční Prahu 5. prosince.  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
30. listopadu 2017
12:00

Když se řekne balet, většině lidí se nejspíš hned vybaví snad nejkrásnější dílo tohoto uměleckého odvětví - Labutí jezero. Technicky dokonalé, pohybově vytříbené. Už příští týden navíc v podání jednoho z nejlepších světových souborů přímo v Praze.

Kromě názvu představení Labutí jezero je dalším synonymem pro kvalitní zážitek z baletu soubor Royal Russian Ballet. Jeden z nejvýznamějších představitelů tradiční a věhlasné ruské baletní školy dokáže i v těch, kdo jinak baletu příliš neholdují, probudit emoce naplno. Labutí jezero s hudbou Petra Iljiče Čajkovského je v jejich podání skutečným zážitkem, milým zastavením a připomenutím, že zimní období patří tanci, i když ne přímo tomu klasickému na špičkách.

3809600:full:true:true

Soubor v každém koutě světa dokáže unést a pohybem vyprávět příběhy, které za desítky let svého reprízování nezestárly, jsou univerzální a dokáží oslnit i beze slov. A úspěšně, o čemž svědčí i fakt, že Royal Russian Ballet v Česku k původně dvěma představením v Ostravě a v Praze přidává ještě jedno. „Jsme poctěni přízní fanoušků v České republice. Těšíme se, že prožijeme i tentokrát krásný večer plný nejlepšího baletu,“ řekl Blesku umělecký šéf souboru a choreograf Anatoly Emelianov. Díky obrovskému zájmu tak v pražském Kongresovém centru mají 5. prosince od 18:30 hodin možnost ještě další diváci navštívit speciální představení.

Podívejte se na ukázku z baletu a do zákulisí:

Video  Labutí jezero v podání nejlepších tanečníků ozdobí předvánoční Prahu 5. prosince.  - JVC, INT
Video se připravuje ...

Už v minulosti se soubor představil na všech kontinentech. Do České republiky přijede rovnou ze svého turné po Spojených státech amerických. Emelianov soubor zakládal v roce 2002, sám má za sebou hvězdnou kariéru spojenou se zřejmě nejslavněším baletním divadlem světa Bolshoi teatr v Moskvě.

3809595:full:true:true

Se svým nynějším souborem procestoval celý svět, kde reprezentuje věhlas, krásu a preciznost ruské baletní školy. „Choreograf vyjadřuje svoje myšlenky jazykem tance. Proces tvorby choreografie je podobný jako práce spisovatele, který píše bestseller. Zajímají  mě emoce, které divák nemůže vidět, ale cítit,“ věří Emelianov. „Velmi mne například ovlivnila práce českého choreografa Jiřího Kyliána, kterou považuji za dokonalou,“ dodává. Nakolik se jeho vize potkávají s diváky se můžete sami přesvědčit už 5. prosince.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi