Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neposkytnutí pomoci? Ne, jen plnil matce přání: Zraněná žena umřela, soud syna osvobodil

Neposkytnutí pomoci? Ne, jen plnil matce přání: Zraněná žena umřela, soud syna osvobodil (ilustrační foto).
Neposkytnutí pomoci? Ne, jen plnil matce přání: Zraněná žena umřela, soud syna osvobodil (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
29. března 2017
14:28

Překvapivě skončil soud se čtyřiapadesátiletým mužem z Domažlicka. Ten byl obžalován z neposkytnutí pomoci své matce, která po pádu v koupelně utrpěla zranění, jimž po dvou dnech podlehla. Její syn jí nezavolal záchranku, která jí mohla pomoci. Soud ale muže zprostil obžaloby!

Matka (74) Rudolfa Kazdy (54) z Chotiměře na Domažlicku upadla v koupelně a strhla na sebe umyvadlo. Syn ji našel na zemi s krvácivým poraněním na hlavě, které jí ošetřil. Jenže ženě nezavolal sanitku, a tak seniorka po dvou dnech zemřela. Nakonec skončil Kazda před soudem za neposkytnutí pomoci.

Jenže se ukázalo, že případ bude složitější. „Podle znalkyně nebyl schopen rozpoznat, že když nezavolá sanitku, může to znamenat pro matku smrt,“ uvedl podle deníku Právo soudce Jan Švígler.

Muž s intelektem na hranici mentální retardace totiž matku poslouchal na slovo. A když mu žena řekla, ať sanitku nevolá, tak jí vyhověl. "Pro něho to znamenalo, že pomoc poskytl, a neuvědomoval si, že by tahle pomoc nemusela být dostatečná,“ dodal soudce.

„Uvažoval jsem o tom, ale maminka si to nepřála,“ prohlásil obžalovaný muž. Přiznal také, že věděl, že jeho matka již delší dobu nebere léky na cukrovku. "Já jsem se jí je snažil dávat, ale odmítala je. Za této situace jsem to respektoval. K doktorovi jsem s ní nechodil, nechtěla to,“ vysvětlil Kazda.

Soud ho zprostil obžaloby a zároveň podal návrh o částečné zbavení svéprávnosti. "Je to spíš jakási forma ochrany, aby ho někdo nepřipravil například o dům. Opatrovníkem by mu měla být obec,“ doplnil Švígler.

Případy, ve kterých jsou zapleteni senioři, řeší policie často.

Video  AKTU.CZ: Seniorka žila s mrtvolou svého muže: Přes odpadky nemohla ven  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání