Důsledkem tak bývá i nějaké to kilo váhy navíc, což organismus rovněž zatěžuje. Také je to často příčina nedobré nálady, k níž přispívá i dlouhodobý nedostatek slunečního svitu. Psychika je přitom pro zdraví a kondici důležitá. Konečně v zimě se musel organismus bránit zvýšenému náporu bakterií a virů a vydávat i energii, aby se zahřál. Na jaře mu tak logicky mnoho sil nezbývá.

 slovníku neexistuje, s nějakou formou nedostávající se energie se na jaře potýká množství lidí. Tělo je po zimě opravdu oslabené. Může za to jednak stravování – obvykle jíme v chladnějším období roku méně čerstvého ovoce a zeleniny, tudíž nám chybějí vitamíny. Naopak konzumujeme těžší stravu a tolik se nehýbeme. Důsledkem tak bývá i nějaké to kilo váhy navíc, což organismus rovněž zatěžuje. Také je to často příčina nedobré nálady, k níž přispívá i dlouhodobý nedostatek slunečního svitu. Psychika je přitom pro zdraví a kondici důležitá. Konečně v zimě se musel organismus bránit zvýšenému náporu bakterií a virů a vydávat i energii, aby se zahřál. Na jaře mu tak logicky mnoho sil nezbývá.

Jarní únava je každoroční fenomén, všude se o ní mluví, bojuje se s ní na stránkách časopisů, u kávy i doma na gauči. Jak s ní zatočit? Dostatek spánku je receptem zdaleka nejúčinnějším. K tomu pak můžete přidat i další cesty, jak se nadopovat energií. Možná to nepůjde tak rychle, o to to ale bude účinnější. Zde je 9 rad, jak na to.

1. ROZHÝBEJTE SE

Rozpohybujte své tělo. I když to po zimě možná půjde ztuha, bude to lepší. Pohyb dávkujte pozvolna, začněte třeba jen s pravidelnými procházkami, ranním cvičením a pomalu přidávejte.

2. HURÁ VEN

Čerstvý vzduch je životabudič! Vyrazte do přírody, nechejte se nabít slunečními paprsky i optimistickými tóny jarní zeleně. I s pobytem venku začínejte pomalu, nejste-li zvyklí, zkuste pro začátek jen chvíli posedět v parku nebo v zahradním altánu.

3. SPÁT, JEN SPÁT

Spěte, odpočívejte. Pro překonání nejen jarní, ale jakékoli únavy je kvalitní spánek základním předpokladem a jeho dostatek je důležitý nejen pro děti. Dospělý člověk by měl spát 7 až 8 hodin denně.

4. ODPOČINEK JINAK

Odpočívejte, relaxujte i jinak než spánkem. Je mnoho možností, jak potěšit své tělo, od masáží přes perličkovou koupel až po relaxační cvičení. Záleží jen na vás, jakou formu zvolíte.

5.  OTUŽOVAT SE

Energii dodá i otužování. Neznamená to nutně máchat se v polozamrzlé řece. Přiměřeně se oblékejte, zajděte si do sauny. I tato „terapie“ má na tělo blahodárný a osvěžující vliv, který zároveň podpoří imunitu.

6. PŘÍSUN VITAMÍNŮ

Dopřejte si občas vitamínovou bombu: šťávu z pomerančů, kiwi či jiných plodů nabitých vitamíny. A podporujte imunitu i jinak. Každý má svůj recept, co mu pomáhá. Někdo vsází na rakytník, jiný na hlívu ústřičnou, další na česnek.

7. MÉNĚ A LEHČEJI

Odlehčete jídelníček, místo smaženého sýra s hranolkami a tatarkou si dejte zeleninový salát, tělu bude lépe. Jezte v menších dávkách, i když třeba častěji. A hlavně jezte v klidu, na jídlo si zkrátka udělejte čas.

8. SPRÁVNĚ PÍT

Nezapomínejte na pitný režim! Nedostatek tekutin může být rovněž důvodem pocitu únavy. Pijte nejlépe čistou vodu, ochucenou třeba citrónem, každopádně se vyhněte sladkým limonádám a džusům.

9. MYSL TAKY PRACUJE

Myslete i na svou mysl! Optimismus, radost, láska, dobrý pocit z čehokoli je téměř zázračný lék. Nedělejte z drobných potíží zásadní problémy, radujte se z maličkostí, z přítomnosti blízkých. Věnujte se koníčkům, odpočívejte třeba při oblíbené hudbě nebo knížce.