PROCHÁZKY

Každodenní procházka je skvělou formou pro všechny nesportovce. A opravdu nestojí ani korunu! Svižná chůze na čerstvém vzduchu je dokonce jedním z nejzdravějších a nejprospěšnějších forem pohybu. Nepotřebujete k ní nic, než běžný vycházkový oděv a pohodlnou obuv. Chodit můžete s kamarády, s dětmi, se psem, s kočárkem… 

Za peníze: Je-li chůze vaší vášní, pak do ní můžete samozřejmě investovat. Dobře vybrané boty lépe zajistí pohodlí i na dlouhé túry, populární je dnes také nordic walking – chůze se speciálními hůlkami. Díky hůlkám jsou totiž do jednoho pohybu zapojeny ruce i nohy. Tímto koordinovaným pohybem se upraví rytmus dýchání a zpravidelní se tepová frekvence.

Autor: Shutterstock

BĚH

Běhání je dnes neuvěřitelný fenomén, běhají všichni – mladí i staří, a všude – v parcích, v lesích, na ulici. Důvodů je několik. Tento sport kromě jednorázové investice do pohodlných sportovních bot, které má beztak obvykle každý doma, nestojí nic. A není třeba za ním chodit nikam daleko. Jednoduše vyjdete z domu a můžete běžet. Dejte jen pozor – kloubům nedělá dobře běh po příliš tvrdém či velmi nerovném povrchu nebo do strmých srázů.

Za peníze: Právě proto, že je běhání dnes tak rozšířené, se ho chytili výrobci z nejrůznějších oblastí podnikání. Kromě kurzů, jak běhat skutečně správně, můžete mít různé vybavení. Od speciálních běžeckých bot přes pouzdra, která na vaší paži udrží mobilní telefon, nebo hodinky, které sledují uběhnutou vzdálenost i vás srdeční rytmus, až po bezdrátová sluchátka, v nichž si při běhu můžete užít svou oblíbenou hudbu.

Autor: Shutterstock

JÓGA

Nejen jóga, ale veškerá protahovací cvičení tohoto druhu, k nimž v prostředí domácnosti postačí i měkčí koberec, nestojí nic. Potřebujete jen pohodlné (klidně domácí) oblečení a pak ovšem znalost cviků, sestav, která je důležitá pro správnou techniku a dýchání. I tento druh pohybu je velmi populární. Zde je důvodem nejen prospěch pro fyzickou stránku organismu, ale především pro mysl. Například právě jóga je cvičením, které se stará o rozvoj lidského těla i ducha zároveň. A takových sportů je více, obvykle mají kořeny ve východních filozofiích.

Za peníze: Pokud jde o jógu, obvykle se její příznivci nespokojí s kobercem, ale mají speciální podložku na cvičení. Nepřeberná je pak nabídka kurzů. Kromě klasické jógy se můžete zapotit při hot józe, můžete navštěvovat jógu pro těhotné, power jógu, dance jógu, ale i jógu „do kanceláře“. Zapsat se můžete také na kurz Pěti Tibeťanů, kde vás naučí sestavu pěti magických cviků, které mají téměř zázračné účinky.