Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Postavil město z 6 milionů párátek!

Autor: Jan Horák, hto - 
30. května 2010
05:00

Když se někdo zeptá Stana Munro (40), jakou má práci, dostane odpověď: „Stavím města z párátek.“ Bývalý televizní reportér totiž propadl natolik svému koníčku, že pustil k vodě své zaměstnání a ze stavění replik celosvětově známých budov z párátek se stala jeho práce na plný úvazek.

Stan Munro postavil v roce 2003 z párátek první budovu. Byla to replika newyorského mrakodrapu The Chrysler Building. „Je to nejoblíbenější stavba mé ženy. Opravdu toužila, abych ji z párátek postavil, a i když jsem nebyl moc nadšený, udělal jsem to. Byla to nejtěžší budova, kterou jsem kdy vytvořil,“ říká Munro.

Američan po dvou letech vytvořil z párátek tolik budov, že z toho vzniklo celé město, které Munro pojmenoval Toothpick City I (Párátkové město I). Na celkem 42 staveb spotřeboval Munro ve finále šest milionů párátek a 172 litrů lepidla. Není tedy divu, že se s ním dostal i do Guinnessovy knihy rekordů jako s největším modelem z párátek na světě.

Další párátková říše

Město mu navíc začalo vydělávat i peníze díky výstavám. Nakonec ho ale Munro prodal a začal stavět nové. Nyní už pátým rokem pracuje na Toothpick City II, které bude se svými 63 stavbami mnohem větší než jeho starší bratříček. A už teď se v jeho středu tyčí replika nejvyšší stavby na světě, arabského mrakodrapu Burj Khalifa, která má 5,8 metru. V současné době se Munro chystá do druhého párátkového města zařadit i plzeňskou Velkou synagogu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi