Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smrt bývalého poslance Valka: Čtyři motivy vraždy

Autor: Nový Čas, rvs, mivrk - 
11. listopadu 2010
05:00

Kdo je vrah bývalého československého poslance a prominentního slovenského právníka Ernesta Valka (†57)? Policie nechce komentovat možné motivy, aby nemařila vyšetřování. Mnoho lidí je ale přesvědčeno, že Valkova tragická smrt, ke které došlo večer v pondělí 8. listopadu, jednoznačně souvisí s jeho prací.

Valko zastupoval stát v několika vážných kauzách. V minulosti ale čelil i trestnímu stíhání za vydírání spolu s podnikatelem Ladislavem Rehákem. Na základě informací policie jsme sestavili čtyři možné motivy vraždy.

1. Politický motiv

Valko se znal s mnoha slovenskými i českými politiky. Jeho jméno je spojováno především s pravicovými stranami, v roce 2006 kandidoval i na poslance. Jeho obvinění z vydírání v roce 2006 bylo označováno za politickou kauzu. Případ tehdy vyšetřoval Ján Vaľo, šéf slovenského Úřadu boje proti organizované kriminalitě. Ten po zastavení trestního stíhání ze své funkce odešel. Vaľo nyní vykonává funkci 1. viceprezidenta Policejního sboru a vyšetřování vraždy Valka bude spadat do jeho kompetence.

2. Loupežná vražda

Valko byl úspěšný a bohatý podnikatel. Ve své luxusní vile měl pravděpodobně cenné věci. V domě mohl být lupič, kterého Valkův příchod překvapil. Zpanikařil a právníka z několika metrů zastřelil. Policie zatím tento motiv nevyloučila.

3. Vražda na objednávku

Valko jako právník řešil mnoho obchodních sporů, například kauzu Duckého směnek. Krátce byl i správcem konkursní podstaty banky Děvín. V některých kauzách mohl stát někomu v cestě. Bezpečnostní analytik Milan Žitný, který byl Valkovým přítelem, řekl, že mu Valko před dvěma týdny řekl, že se bojí o život. Souviset to mělo s kauzou Tipos, ve které Valko u Ústavního soudu napadl postup a u Nejvyššího soudu byli vyměněni tři soudci. Stát může v této kauze přijít o 66 milionů eur.

4. Vražda z osobních důvodů

Valko byl zastřelený z několika metrů a pachateli zřejmě hleděl přímo do obličeje. Mohl ho i poznat. Šéf slovenské policie Spišiak neuvedl, zda byl pachatel v domě. Právník byl rozvedený a měl dceru, s rodinou ale vycházel dobře. Valko měl zbrojní průkaz a vlastnil dvě střelné zbraně. Ty se záhadně ztratily.

w.mojko ( 11. listopadu 2010 21:08 )

no, keďže si policajt,tak už chápem a nekomentujem.. O tvojom IQ hovorí tvoj rozbor môjho mena

odol ( 11. listopadu 2010 15:25 )

Mojko,nazdárek!V Slovenčine skratka MOJKO znamená:môj k@k@t a ty si určite tento rgán.Ano padol som na hlavu ale mne to pomohlo,lebona základe toho som sa stal policajtom.Ale ty si taký k...t,že si nepochopil nadsádzku môjho príspevku....kolko máš IQ? Dva metre pod zemou?

odol ( 11. listopadu 2010 15:25 )

Mojko,nazdárek!V Slovenčine skratka MOJKO znamená:môj k@k@t a ty si určite tento rgán.Ano padol som na hlavu ale mne to pomohlo,lebona základe toho som sa stal policajtom.Ale ty si taký k...t,že si nepochopil nadsádzku môjho príspevku....kolko máš IQ? Dva metre pod zemou?

vinnetouvi ( 11. listopadu 2010 11:15 )

Přesně. To samé, jako smrdí případ Miloše Janatka mafiánskou špínou, stejně tak vypadá tohle na první pohled jako faleš, podvody, tunel, mafie.

vinnetouvi ( 11. listopadu 2010 11:13 )

Určitě byl nesmírně čestný, jestliže byl vyšetřován kriminalistou pro organizovaný zločin.

Zobrazit celou diskusi