Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na seznamu teroristů je šestiletá dívka

Allysa Thomas (6) je zapsána na americkém seznamu teroristů
Allysa Thomas (6) je zapsána na americkém seznamu teroristů  (Autor: Repro foto Fox8News.com)
Autor: ČTK, šim - 
26. června 2010
22:26

Rodina malé Allysy Thomasové (6) je šoku. Jejich dcera je na seznamu nežádoucích osob v rámci boje proti terorismu. Americké úřady rodičům nesdělily proč. Odmítají ji také ze seznamu vyškrtnout.

Americké federální úřady mají na seznamu nežádoucích osob v rámci boje proti terorismu místní šestiletou Allysu Thomasovou. Její rodiče to zjistili, když rodina nedávno letěla na výlet vnitrostátní linkou. Uvedl to internetový server Fox8 News.

Rodinu z amerického Westlaku překvapil informací o zařazení malé Allyssy Thomasové na takzvaný No Fly List představitel letecké společnosti Continental v Clevelandu, odkud rodiče s dcerou letěli do Minneapolisu. Aby mohli letět museli kontaktovat a žádat o svolení místní bezpečnostní úřad. Rodiče poté požádali vládní úřady o vysvětlení a hlavně vyškrtnutí podle nich neopodstatněného zapsání dcery na seznam nežádoucích osob. Úřady napsaly šestileté dívce, že nic měnit nebudou a že z bezpečnostních důvodů nebudou komentovat, proč a kdo je na seznamu, ani zda se její jméno shoduje s jinou osobou. Rodiče se prý hodlají odvolat.

Zajímají ji Barbíny a skákání na posteli

Rodina podle Fox8 létat může, ale její odbavení na amerických letištích kvůli zapsání dcery na seznam vždy potrvá dlouho. Alyssa má ale podle serveru jiné priority. "Moje Barbíny, moje kouzelné zrcadlo a skákání na posteli," vyjmenovala "nebezpečná" dívenka reportérům to, co ji nyní nejvíce zajímá.

Americká vláda vytvořila po atentátech proti USA 11. září 2001 centrální registr TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment). Jednotlivé tajné služby jako CIA a FBI dávají správcům registru osobní údaje o známých a podezřelých osobách spojovaných s terorismem. Registr se průběžně vyhodnocuje a některé osoby jsou přeřazovány na seznamy lidí, kteří pak podléhají zvýšeným osobním kontrolám na letištích či do USA vůbec nesmějí přiletět. TIDE prý eviduje na 550.000 osob; na seznamu nežádoucích osob označeném No Fly List je údajně kolem 4000 lidí.

djaba ( 28. června 2010 00:04 )

Na každém šprochu- je terorista.Ti exoti jsou schopni použít i děti jako bomby.

torro ( 27. června 2010 16:27 )

patri jim to cesi do statu za praci nemuzou,ale kde jaky arab ano

petr11 ( 27. června 2010 04:22 )

Tento svět je neskutečně hloupej!!!

derek ( 26. června 2010 23:56 )

dat šesti letou holku na seznam teroristu na prostě magoři.

Zobrazit celou diskusi