Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Zpověď sestry boromejky: Šla jsem říct Dagmar, že zemřel. Už to věděla

Autor: INT, ljš - 
22. prosince 2011
12:07

Sestra Veritas Holíková, žena, která se zesnulým prezidentem Václavem Havlem byla v posledních jeho minutách, pro server Aktualne.cz popsala poslední chvíle před jeho smrtí. Prezident podle ní věděl, že brzy zemře, a chtěl, aby se to stalo na Hrádečku. Manželka Dagmar i lékař mu slíbili, že ho do nemocnice neodvezou.

Sestra Veritas o prezidentu Havlovi hovořila s obrovskou úctou a obdivem. O práci pro něj mluvila výhradně jako o službě. Podle ní prezident i jeho blízcí věděli, že se blíží jeho konec. Na den, kdy zemřel, měl však naplánovaný program, takže dopoledne usnul naposledy v klidu a bez obav.

Podle ní odešel přesně tak, jak by si představoval. V žádném případě prý už nechtěl být hospitalizován.

"Jeho žena i jeho osobní lékař Tomáš Bouzek mu slíbili, že ho v žádném případě nenechají převézt do nemocnice," řekla sestra.

Chtěl zemřít na Hrádečku, na místě, které miloval. Velmi si přál, aby zde mohl strávit i Vánoce, možná právě proto, že tušil, že mu už zbývá jen krátký čas.

Milující paní Dagmar mu vyhověla i v tomto přání, řekla, že okamžitě zruší vše, co mají na Vánoce naplánováno v Praze.

Posledních 12 hodin

V sobotu měla na Hrádeček z Prahy dorazit paní Dagmar a Václav se na ni velmi těšil. Večer pak spolu s ní a sestrou Veritas, která právě převzala službu, probírali, jak proběhnou vánoční svátky, a rozhodli se, že zůstanou na Hrádečku. Ráno s ním sestra mluvila krátce po sedmé hodině. Příjezd paní Dagmar Havlovi prospěl, byl prý v mnohem lepší náladě než v sobotu a mluvil zřetelněji. To sestra také napsala jeho osobnímu lékaři Tomáši Buzkovi, který Havlovi naordinoval odpovídající množství léků.

Prezident jí potom řekl, že potřebuje ještě chvíli spát, což prý dělával běžně, a sestra odešla. Havel v klidu spal, když však přišla v půl desáté, cítila, že se něco změnilo. "Takový dech mají lidé, kteří se blíží smrti. Záhy mezi 9:45-50 najednou přišla chvíle, že se už nenadechl. Bylo to, jako když zhasne svíčka, tak tiché," řekla serveru Aktualne.cz.

Sestra Veritas v rozhovoru popsala i to, jak se o smrti milovaného manžela dozvěděla paní Dagmar. "Šla jsem za paní, ale ona už byla na cestě do pokoje a říkala, že ví, co jí jdu říci. Zůstali tam o samotě a já jsem šla volat doktoru Bouzkovi. Pak jsme se u gauče, kde zemřel, střídali s jeho paní až do druhého dne ráno," popsala poslední loučení manželů Havlových sestra.