Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi zarytě odmítají uprchlíky: Dvě třetiny by nepřijaly migranty ani z válečných zón

Autor: ČTK, bog - 
23. listopadu 2016
19:34

Zhruba dvě třetiny lidí si stále myslí, že by Česká republika neměla přijímat uprchlíky ze zemí postižených válkou. S jejich přijetím do doby, než by se byli schopni vrátit domů, souhlasí 30 procent lidí. Dvě procenta občanů by uprchlíky přijala a nechala v Česku usadit. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti jeho předchozímu šetření se tak výsledky téměř nezměnily.

Počet lidí, kteří by uprchlíky vůbec nepřijímali, se zvyšoval od loňského září. Tehdy byla proti přijímání uprchlíků polovina Čechů a nakloněno mu bylo 44 procent lidí. Letos v lednu se růst zastavil.

Podle zjištění CVVM jsou Češi více nakloněni přijímání uprchlíků z Ukrajiny než z Blízkého východu a severní Afriky. Podporu pro přijetí Ukrajinců vyjádřilo 38 procent veřejnosti, zatímco přijetí druhé skupiny by podpořilo 15 procent dotázaných.

V porovnání s Polskem jsou tak Češi uprchlíkům méně nakloněni. Mezi polskou veřejností je proti přijetí uprchlíků 52 procent lidí a pro 44 procent. Z hlediska původu uprchlíků jsou Poláci proti české veřejnosti otevřenější k uprchlíkům z Blízkého východu a severní Afriky i z Ukrajiny. O přijetí ukrajinských uprchlíků se kladně vyjádřilo 57 procent Poláků a u uprchlíků z Afriky a Blízkého východu 28 procent dotázaných v Polsku.