Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Muslimové v českých školách: Chceme hidžáby, přestávky na modlení i modlitebny!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
17. listopadu 2016
05:00

Nepovolili prý muslimce nosit ve škole hidžáb. Proto studentka pražské střední zdravotní školy, Somálka Ahmednuur Ayan Jamaalová, ústav zažalovala. Nejde ale o ojedinělý případ. Jak Blesk zjistil, i další střední školy v Praze čelí stále častěji zvláštním požadavkům zahraničních muslimských studentů.

Blesku to potvrdil předseda magistrátního výboru pro výchovu a vzdělávání Patrik Nacher. Muslimští studenti požadují například po státních školách, aby v nich vznikly modlitební místnosti, aby byly delší přestávky na modlení a pro dívky aby fungoval výhradně ženský učitelský sbor.

A žádosti se množí. Ředitelé škol při řešení těchto žádostí balancují na hraně. „Mají to těžké. Kdyby nedrželi školní řád pevně v rukou, škola by se jim rozpadla pod rukama,“ říká Patrik Nacher, který v této souvislosti poskytl Blesku rozhovor.

Co si myslíte o probíhající kauze s hidžábem?

„Soud v této věci osobně považuji za absurdní. My žijeme ve společnosti, která veřejný život od náboženství odděluje. Veřejný život je i škola, která má daná pravidla. Ředitel je tím, kdo se zodpovídá zřizovateli a rodičům. Jednoznačně stojím na straně ředitelky. Nejsem si jist, jestli šlo o šátek. Podle některých informací mohlo jít o chybně dodanou dokumentaci, šátek může být jen záminka.“

Otevírá tato kauza i další problémy?

„Samozřejmě se ptám: kde to začíná a končí? Jde »jen« o šátek? Neotevřou se stavidla a nezačnou se řešit další věci?“

A ty další věci se řeší?

„Ano. Jak jsem zjistil, na dalších školách se studenty muslimského vyznání řešili požadavky na zřízení speciální místnosti coby modlitebny, přestávky na modlení i v době vyučování. Nebo požadavek studentek, aby je neučili muži, ale výhradně ženy.“

O kolika podobných žádostech víte?

„Zatím jsou to jednotky případů, ale tím to nekončí. Problém je, že školy o tom nemluví, nechtějí na sebe přitahovat pozornost aktivistů a lidí, kteří bez znalosti o řízení školy a povědomí o následcích poškozují školu, ředitele a nakonec samotné studenty.“

Co by si měli tito studenti uvědomit?

„Už jsem to zmínil, že v této zemi oddělujeme soukromý a veřejný život. Tedy i náboženství od školního řádu státních škol. Student může navštěvovat církevní či soukromou školu, ale státní, tedy veřejné školy a jejich ředitelé, nesmějí být pod takovým tlakem.“

Je to tedy jen debata o šátcích?

„Není. Jde o to, co může přijít po něm. Jde o symbol, o princip. Pravidla musí platit stejná pro české studenty jako pro zahraniční. Rozhodování ředitelů v těchto věcech a řešení jednotlivých situací jim vůbec nezávidím. Třeba tyto konkrétní požadavky už dotyční ředitelé korektně vyřešili, ale co když ty studenty osloví nějaký aktivista? Takový případ znovu může odstartovat hon na čarodějnice.“


SETKALI JSTE S NĚČÍM PODOBNÝM VE VAŠÍ ŠKOLE? CHODÍ S VAŠIMI DĚTMI DO TŘÍBY MUSLIMOVÉ? MÁTE PODOBNOU ZKUŠENOST? Ozvěte se nám do redakce na mail tip@blesk.cz nebo na telefon 724 014 586.


Omluva a 60 tisíc

Cizinka ze Somálska, která žádá po střední zdravotnické škole omluvu a 60 tisíc jako odškodné, tvrdí, že škola nerespektovala její víru a porušila zásadu rovného zacházení.

„Ona sem přiletěla, chovala se ve škole agresivně, dupala nohou a opakovala, že sem nebude chodit. Takové chování jsem nezažila. Pak slečna vyběhla a rozjela kauzu,“ řekla Blesku ředitelka školy Ivanka Kohoutová. Jednání v případu pokračuje u soudu 18. ledna.

Co je to hidžáb

Hidžáb je muslimský šátek, kterým si žena zahaluje vlasy, krk a poprsí. Bývá chybně pojmenováván jako čádor, což je splývavý oděv z tmavé látky, který sice odhaluje tvář ženy, ale zakrývá zbytek jejího těla až po kotníky. Další často uváděný výraz je burka. Tato část oděvu ženy zakrývá na veřejnosti celé tělo. Svléká se pouze doma nebo ve svatyni.

marcelinka007 ( 18. září 2017 08:31 )

Oni chtějí...pokud něco chtějí. tak ať táhnou domů a tam můžou vznášet své požadavky.Proč ze svého domova odešli? Mohli tam přeci taky chtít a dožadovat se. Pokud přišli sem, tak budou dodržovat naše zákony a zvyklosti, jinak je zde nikdo nedrží.Pokud jede křesťan do jejich zemí, musí nekompromisně dodržovat jejich zvyky a zákony. Pokud by se něčeho dožadoval, už se nikdy domů nevrátí, protože by ho popravili nebo doživotně zavřeli. Kdy konečně Evropa pochopí, že je sem vůbec nemáme pouštět a naopak máme všemi způsoby zabránit jejich migraci do Evropy. Až si to politici v Evropě uvědomí, tak už bude bohužel pozdě.

kecal ( 8. prosince 2016 06:41 )

Mužete se modlit u zdi mi vám zatleskáme kulometem!!!!!!!!!!!!! Nejste tady doma a nikdy nebudete!!!!!!!!!!!!! KAŽDÝ MUSLIM I TEN CO SE MÁ NARODIT JE MŮJ NEPŘÍTEL!!!!!!!

taktone ( 7. prosince 2016 09:26 )

Tady jsou v ČR a musí se přizpůsobit, jak se jim nelíbí mohou jít pěšky zpět odkud přitáhli nikdo je tady nedrží. Utěrku a pleny nosili na držce doma, tady se používají k jiným účelům

salto ( 22. listopadu 2016 09:08 )

Ale, ale, ale - proč jim nevyhovět? Na světě je tolik destinací, kde se mohou chovat tak jak si přejí - vyexpedujeme je tam?

monle ( 21. listopadu 2016 10:47 )

 Muslimove by si meli uvedomit, ze zijou v Ceske republice a meli by respektovat nase zvyklosti. Mezi tyto nepatri ani noseni satku ve skolach ci tridach a uz vubec ne modlitebny. Krastanum a zidum take nikdo kaple ve skole nedela a ani by je nenapadlo si to vynucovat. At tedy muslimove prijmou tento fakt nebo se odeberou do zemi, kterym jejich pozadavky nebudou pripadat prinejmensim podivne. My jsme Cesi a do naseho skolstvi, zdravotnictvi ani jinych uradu "podivnosti" muslimu nepatri.

Zobrazit celou diskusi