Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi poslali uprchlíkům už 2 miliony. Na charitu nejvíc přispívají o Vánocích

Autor: ula - 
8. listopadu 2016
21:09

I když jsou Češi známí jsou šetrností, tři čtvrtiny z nás už někdy darovaly peníze na dobrou věc. I když máme občas hluboko do kapsy, přispíváme nejvíc na Vánoce a pohnou s námi i přírodní katastrofy. Do desítky neziskovek, kam Češi nejvíce přispívají, se dostaly i organizace na pomoc uprchlíkům. Vyplývá to z průzkumu platformy Darujme.cz.

Průměrná výše daru v online prostředí vyšplhala na 724 korun. Nejčastěji ale přispíváme 200 korun.

Češi plní pořekadlo o štědrých Vánocích, protože během loňských Vánoc věnovali neziskovkám a charitativním organizacím 5 milionů korun. Vlnu solidarity v nás vzbudilo zemětřesení v Nepálu na konci dubna, kdy jsme poslali obětem 2,6 milionů korun. Dalším měsícem, kdy byli Češi štědří, bylo září, kdy věnovali dva miliony organizacím na pomoc uprchlíkům. Charitám se nedaří hlavně v letních měsících, kdy dáváme peněz nejméně.

Spíš jednorázově než pravidelně

Opakovaně přispívá na charitu pouze 13 % lidí, 87 % přispívá spíše jednorázově. Ženy jsou štědřejší než muži, ti ale obvykle dávají vyšší částky. Nejčastěji rozdáváme peníze na dobročinné účely v úterý a ve středu během oběda. Mezi devátou a desátou hodinou večerní pak odchází nejvyšší částky.

Nejštědřejší lidé žijí podle průzkumu v Královéhradeckém kraji, v Praze a v jižních Čechách. Nejméně se přispívá v Ústeckém kraji a na Vysočině.

Peníze pro lékaře i uprchlíky

Přes server Darujme.cz peníze putovaly na 510 projektů, přesto mají Češi svoji desítku nejoblíbenějších neziskovek. Nejvíce se přispívá na Lékaře bez hranic, Člověka v tísni, Adru a Greenpeace. Nejsou nám lhostejná ani zvířata, senioři a organizace pro pomoc uprchlíkům.

Pouliční sbírky moc nemusíme

„Přestože nejraději převádí lidé peníze přes účet nebo pomocí dárcovské SMS, nebrání se ani přispívání přímo na ulici,“ uvedl Zdeněk Mihalco z Nadace Via a dodal: „Přesto ale lidé považují pouliční sbírky za rizikové.“

80 % z nás někdy věnovalo peníze do pouliční sbírky – i přesto, že si potom osudem peněz nebyli jisti.

O charitě se nemluví?

Češi nejsou lakomí a ve štědrosti konkurují zbytku Evropy, ale nejsou příliš zvyklí o tom mluvit. Většina z nás se nechce chlubit a někteří se za příspěvky i stydí.

Podívejte se na galerii následků ničivého zemětřesení v Nepálu na konci dubna 2015:

arne127 ( 17. listopadu 2016 11:03 )

Co vůbec znamená charita?Ty kdo posílají peníze na charitu si vůbec neuvědomují že nejdříve st musí nacpad štruzoky charitáři a pak co zbyde teprve dostanou potřební.Stačí když se občas podíváte na ty mejdany a žranice co pořádají takzvaní charitáři.

charitaja ( 9. listopadu 2016 21:20 )

Na tuto charitu jsem přispěl já 50 KČ http://charita-pro-deti.webnode.cz/

agfor ( 9. listopadu 2016 12:13 )

Proč by měli pracovat, když stačí natáhnout ruku.

agfor ( 9. listopadu 2016 12:10 )

Češi poslali daleko víc - třeba nedobrovolně, protože je tam posílá vláda z peněz ukradených lidem na daních. Třeba 600 milionů do Turecka, miliarda do Afriky a naposled 5 milionů do Sýrie na léčení 5 dětí (na Řeské děti se musí pořádat sbírky).

vaber ( 9. listopadu 2016 08:38 )

V jednom známém filmu se říká ,,lidí je jako sraček,, takže přispívání na uprchlíky je jako zachranovat sarančata která sežrala vše co mohla a umírají hlady. Když někdo chce opravdu pomáhat musí volat po odstranění systému který takový stav vytváří a bohaté lidi a státy dělá bohatší a chudé ještě chudší. To musí skončit katastrofou.

Zobrazit celou diskusi