Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak poznat poctivou sbírku? Odbornice: Podvodníci se rozbrečí na počkání

Autor: Daniela Soukalová - 
30. října 2016
07:10

Neziskovým organizacím důvěřují čtyři z deseti Čechů, uvádí aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění. Podle ředitelky Asociace veřejně prospěšných organizací Moniky Jindrové je několik znaků, podle kterých jde poctivou veřejnou sbírku poznat. Podvodníci jsou ale urputní a dokáží se například na požádání i rozplakat. V případě problémů radí odbornice lidem jednoznačně zavolat policii. 

Každá veřejná sbírka musí být ohlášená a povolená příslušným krajským úřadem. Organizátoři musí splnit veškeré podmínky. Například jde o doložení bezúhonnosti nebo popis toho, jakým způsobem a na jaký účel sbírají finance. 

„Všechny kasičky musí být zapečetěné, a to s razítkem úřadu, který vydal ověření o sbírce. Výběrčí se prokazuje platnou plnou mocí, kde jsou uvedeny iniciály výběrčího, organizace pořádající veřejnou sbírku, účel a číslo vydaného osvědčení s platným termínem sbírky,“ uvedla pro Blesk.cz ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací Monika Jindrová. 

Odbornice připouští, že poznat podvodníky na ulici je velice obtížné. „Výběrčí neohlášených sbírek bývají velmi urputní, využívají k získání financí emoce. Umí se rozplakat na požádání, rádi dávají k podpisu listiny, které vypadají věrohodně, lehce si je spletete se sběrem podpisů na petice,“ popisuje Jindrová s tím, že také rádi chodí v malých skupinkách, neprokážou se platným dokladem, a pokud již nějaký mají, nedají ho z ruky. 

Těžký boj s nelegálními sbírkami

„V lidech umí vyvolat dojem, že nedat dar je trapné. Nebojte se říci ne, v případě problémů volejte policii,“ vysvětluje Jindrová. Sama několik let bojovala s nelegální sbírkou na neslyšící a jde prý o boj s větrnými mlýny. Pokud chtějí mít lidé jistotu, že jejich dar bude využit správně, je vhodné hledat takzvanou Značku spolehlivosti. Dostane ji jen organizace, která projde hloubkovým hodnocením.

Metodika hodnocení vychází z příkladů dobré praxe z Německa, Švýcarska, Španělska a ostatních členů asociace organizací zajištujících monitoring. Držitelé Značky spolehlivosti jsou uveřejněny na www.znackaspolehlivosti.cz

Statistiky ukazují, že Značka spolehlivosti pomohla veřejně prospěšným organizacím, které ji mají, získat v průměru o pětinu více prostředků od soukromých dárců. V současné době ji má 22 veřejně prospěšných organizací. „Tyto organizace řádně a transparentně hospodaří se svěřenými prostředky. Značku uděluje nezávislá Rada pro hodnocení spolehlivosti. Značka se uděluje na tři roky a organizace prochází pravidelnými ročními audity,“ upřesňuje Jindrová.

Lidé dávají peníze na děti i zvířata 

Obecně platí, že lidé nejčastěji přispívají na děti, nemocné a zvířata. „Hodně začali přispívat také na seniory, což souvisí s aktuálními společenskými problémy. Často lidé kritizují neziskovky za pomoc uprchlíkům a vymiňují si, že na tu jejich dary nemají být využity, je to ale nepochopení role neziskovek ve vztahu k takzvané migrační krizi,“ míní Jindrová. 

Navíc je podle ní pro neziskovky důležité získávat i finance na svůj provoz. Jenže získat tyto zdroje není vůbec jednoduché. „Lidé jsou často přesvědčení, že by neziskovky měly fungovat čistě na dobrovolnické bázi, což samozřejmě není možné, zvláště pokud poskytují kvalifikované služby. Setkáváme se i s názory, že provoz a mzdy v neziskovkách hradí stát, což je pochopitelně nesmysl,“ uzavírá Jindrová.

Nejznámější je v Česku Tříkrálová sbírka:

zednik ( 30. října 2016 11:51 )

To jsou sice dobré rady, ale v praxi neproveditelné. Ledaže bych tam stál, obklopen brečícími žebrajícími z nichž další hlasitě vykřikují, proč si NECHCI přispět, že VŠE mají legální a mobilem si na internetu vše prověřoval.To zabere určitý čas, je to dost složité, navíc pokud byste si chtěli na úřad pro ověření zavolat, nikoho tam nesežene, večer to ani nikdo nezvedá. Takže jediná rada zní - vyprdněte se na sbírky. A měli by se po ulicích zakázat. Ať si najmou někde ve městě budku, tam bude chodit státní kontrola a zájemci o vhození penízků se postaví do fronty a bude to odsejpat

lejdynka ( 30. října 2016 11:11 )

 Taky se mi podařilo naletět přesně těm, co předstírají, že vybírají na postižené, tentokrát na hluché. Takže výběrčí předstíral znakovou řeč, aby nebylo poznat, že je to jakýsi přičmoudlík, rumun či kdo. No a měl důvěryhodně vypadající papír s dary a podpisy, bylo to v obchodě, kde jsem si kupovala drahé boty. No a ono je to blbé nedat stovku na postižené, před vánoci, v drahém obchodě, že. Došlo mi to bohužel až potom, dobře mi tak, ale už nedám nikomu nic a na nikoho, protože věřit, že i ta důveryhodná organizace dá opravdu něco postiženým by bylo naivní

lug70 ( 30. října 2016 08:28 )

Pamatují se, že zrovna Třikrálová sbírka měla na svých stránkách zvýrazněno "pomoc uprchlíkům" a když lidé k vůli tomu odmítali koledníkům přispívat, velmi rychle to ze stránek zmizelo. Také jsem kdysi četl článek v časopisu Květy o tom, co zažil náš skladatel Karel Svoboda v souvislosti s jednou sbírkou. Karel Svoboda v roce 2002 přispěl statisíci korunami na oběti povodní a když se později zajímal kam jeho peníze skončily, nestačil se divit. Oběti povodní nedostaly nic a vybrané peníze na "oběti povodní" od Karla Svobody a jiných lidí skončily v nějakém projektu zaměřeném na začleňování cikánů. Jinak se podívejte, kolik neziskovek se věnuje migrantům a cikánům a kolik našim bezdomovcům, důchodcům, nemocným dětem. Zatím co neziskovek zaměřených na cikány a migranty je několik stovek a berou od státu již miliardy, tak neziskovek zaměřených na naše potřebné je hrstka a od státu dostávají minimum.http://desitka.org/?p=4963

hu11 ( 30. října 2016 08:21 )

 A tak platí heslo nikomu nic nedávat a nikoho nepodporovat a nebudete mít nikde problémy

Zobrazit celou diskusi