Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová musela spolknout ropuchu kvůli uprchlíkům a Turkům, míní Schwarzenberg

Autor: Vera Renovica - 
12. září 2016
12:20

Čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg navštívil Studio Blesku, aby odpověděl mimo jiné na dotazy o bezpečnosti a mezinárodní situaci. Mluvil tu o tureckém prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi a německé kancléřce Angele Merkelové. Klíčovým tématem přitom byli uprchlíci.

Blesk: Příliv uprchlíků není vyloučen. Turecko zjistilo, že asi nedostane bezvízový styk s Unií a hrozí, že vypoví smlouvu o migrantech. Přestane je zadržovat a v Unii jich budeme mít tři miliony. Je to reálný scénář, anebo turecký prezident Erdogan jen zkouší, kam až může zajít?

Schwarzenberg: Sleduji Erdogana už dlouhá léta. Pamatuji si, když byl nejlepší starosta Istanbulu, a to město mu za mnohé vděčí. Tehdy byli všichni plni chvály. Bohužel není jediný člověk, kterému moc trochu stoupla do hlavy, a jeho poslední činy a slova jsou na pováženou (po nevydařeném pokusu o puč proti své osobě rozpoutal Erdogan čistky, které se dotkly desítek tisíc lidí, pozn. red.). Když je člověk opojen mocí, tak nejedná úplně racionálně. Turecko by se tímto strašně poškodilo.

Je to tedy planá výhružka?

Není. Možná to udělá. Diktátoři a jim podobní nejsou racionální.

Není tohle ta největší chyba německé kancléřky Angely Merkelové? Že uzavírala tak důležitou dohodu s tak nespolehlivým partnerem?

S jinou zemí to nemohla uzavřít. Musí se jednat s kýmkoliv, to je úkol politika. Což mi vždy lidé vytýkali. Ale v zahraniční politice musíte někdy tu ropuchu spolknout.

Video  Studio Blesk s Karlem Schwarzenbergem o uprchlické krizi  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ale musela přeci tušit, že Turecko není vhodným adeptem na bezvízový styk.

Dnes to není proveditelné. Evropské státy by se proti tomu postavily. Nestane se to. Ten slib byl trochu neopatrný, ale bylo to v nouzi. Byla to jediná možnost, aby se ten tok zastavil.

Znovu se ptám, nebylo to ze strany Merkelové neuvážené?

Jiné nástroje ani Německo, ani EU v té době neměly. Musíme si to uvědomit. Merkelová udělala to, co bylo potřebné a nutné, a určitě měla pochyby, jestli to vydrží. Ale aspoň pár měsíců jsme tím získali. Jiná možnost prosím nebyla.

Jaké jsou naše možnosti nyní? Vypadá to, že jsme rukojmími Turecka?

Velice omezené. Já už nejsem ministr zahraničí, takže nejsem tak dobře informovaný. Doufám, že mezitím EU už jisté nástroje vytvořila, abychom ten příliv omezili. Ale samozřejmě, kdyby Turci všechno pustili, bude to velmi obtížná chvíle pro Řecko i ostatní státy.

V Turecku vládne železnou rukou Erdogan, v Rusku Putin, v Rakousku by to mohl být populista Hofer, ve Spojených státech Trump. Jak by vypadal svět, kdyby se toto proroctví naplnilo?

No bylo by to velice namáhavé. Mám však dojem, že se nenaplní. Zejména v USA preference pro paní Clintonovou (kandidátku na post prezidentky USA, pozn. red.) prudce stoupají a Trump se sám znemožnil (rozhovor proběhl ještě před kolapsem Hillary Clintonové, pozn. red.). V Rakousku to také není jasné. Pokud se to ale skutečně stane, bude rovnováha narušená. Více lidí se bude obracet na Rusko, které se zdá býti stabilní. Za jakou cenu, to je otázka, ale ruská propaganda je velmi úspěšná. Jenže na rozdíl od mého mládí, kdy se Sovětským svazem sympatizovala jasně část levice, dnes Putin získal i sympatie extrémní pravice.