Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zeman přísahá: Prezidentská kampaň nebude. Hlasy prý naženou výsledky „panování“

Autor: tmp - 
28. srpna 2016
19:40

Martin Konvička je magor a šířil poplašnou zprávu. To řekl v nedělním Pressklubu Frekvence 1 prezident Miloš Zeman na účet známého odpůrce islámu. Dále prozradil, že se s kancléřkou Angelou Merkelovou mimo jiné bavil i o konkrétních návrzích, jak uzavřít evropskou hranici. Řeč byla také o alkoholu pro cyklisty i možné opakované kandidatuře na prezidenta. 

Senát schválil poslanecký návrh povolit cyklistům 0,8 promile alkoholu. Prezident s tím souhlasí, ale nepřijde mu to jako zvlášť důležité. V „malicherných případech“ se prý dívá na zahraniční zkušenost.

Někdo říká 0,5, někdo 0,8 promile, v Německu 0,6 promile. Dokonce je pět nebo šest evropských zemí, i včetně Velké Británie, které nemají žádný limit. Nebuďme papežtější než papež, nebuďme horší než naši sousedi,“ řekl k tomu. U aut by prý prezident váhal více než u cyklistů. „Protože auto je zbraň, autem můžete zabít,“ dodal Zeman.

Uzavřená hranice Evropy

Minulý čtvrtek Česko navštívila německá kancléřka Angela Merkelová, i na tu přišla řeč. „Bylo to zajímavé setkání, já jsem jako téměř první větu paní kancléřce řekl: Když si někoho pozvete domu, tak ho taky nezvete na oběd k sousedům, což byla narážka na to, že si nejdřív pozvali ilegální imigranty a pak pomocí kvót je chtějí přerozdělovat do okolních zemí,“ prozradil Zeman.

„Paní kancléřka se usmála a začala mi vysvětlovat, že jde o nutnost se vyrovnat s uprchlickou vlnou, a já jsem namítal, že nejlépe se s tím vyrovnáme tím, že zavřeme evropskou hranici,“ doplnil prezident. Posléze se prý bavili o konkrétních krocích, jakým způsobem by se daly hranice uzavřít. Schůzka prý končila pokojně.

Podle ministra vnitra Milana Chovance Česko už letos nepřijme jediného uprchlíka. S tím souhlasí i prezident. „Plně podporuji toto stanovisko Visegrádské skupiny, každý může někdy udělat chybu, ale ta chyba se má přiznat, ty kvóty byly naprostý nesmysl,“ řekl během živého vysílání.

Zeman připomněl, že se již dříve pozitivně vyjadřoval k myšlence společné vojenské armády a s tím stále souhlasí. „Jsem rád, že se k mému názoru dnes přiklonili někteří další politici, nicméně musíte si uvědomit, že proti nebezpečí Islámského státu musíme bojovat teď a hned,“ upozornil. Příprava podle něj bude nějakou dobu trvat a okamžitým řešením by mohla být jakási „aktivní koalice“.

„O vydání Fajáda jsem se zasazoval“

Řeč byla také o čtyřech unesených Češích v Libanonu, kteří po státu požadují odškodnění ve výši 40 milionů korun. To Zeman nechápe a odmítá. „Český stát se postaral a stálo to velké úsilí. Myslím si, že mám právo o tom mluvit, protože únosci se na mě obrátili dopisem, tam stálo, že je vydají, když propustíme pana Fajáda, což se nakonec stalo,“ prozradil.

Sám se prý zasazoval o to, aby k výměně došlo. Mluvil s premiérem Bohuslavem Sobotkou i s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. „Já si myslím, že tihle lidé mohou být rádi, že se o ně stát skutečně postaral. Jeli tam naprosto dobrovolně, nikdo je nenutil a můj názor je, že by naopak měli zaplatit státu,“ řekl Zeman.

Konvička je magor“

Zeman se také opřel do Martina Konvičky, který tento týden zinscenoval s použitím replik zbraní okupaci Prahy Islámským státem. Prezidenta to prý rozhodně nepobavilo, ale ani nenaštvalo. „Tady bych souhlasil s premiérem Bohuslavem Sobotkou, že se pan Konvička prokázal jako magor. Nemám nic proti jeho názorům proti islámu, ale tohle bylo šíření poplašné zprávy,“ uvedl Zeman a aktivistu přirovnal ke skupině ZTOHOVEN a jejich nabourání se do vysílání České televize při předstírání jaderného výbuchu.

Kandidatura

Zeman dnes rovněž uvedl, že pokud bude znovu kandidovat na prezidenta, nepovede žádnou volební kampaň. Voliči by se podle něj měli rozhodnout na základě výsledků jeho pětileté práce. Řekl to v rozhovoru pro Frekvenci 1. Zároveň zopakoval, že rozhodnutí ohledně své kandidatury oznámí v březnu příštího roku.

rejze ( 28. srpna 2016 22:07 )

To víš že jooojoné, tas další a pindej dál.

skane ( 28. srpna 2016 21:42 )

Mili zemanovci, dva dny tu hajite Konvicku a Zeman zopakoval ze je to magor - ani vas nelituju kukuku

auslak ( 28. srpna 2016 19:55 )

Nejedlý a Mynář povedou kampaň

dzery ( 28. srpna 2016 19:30 )

To má Konva zato že fandil Manovi.

mixer ( 28. srpna 2016 19:13 )

zdenek zase kaká a kkoktá.Hugo je dle tebe magor,také René a Rudolf co choděj na golf.Jenom tys letadlo a Albert Eienstein.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa