Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Češi zadrželi 31 Iráčanů namačkaných v dodávce. Mezi nimi i děti a batole

Autor: ČTK - 
11. července 2016
11:13

Police zadržela v pondělí ráno na dálnici D5 u Heřmanovy Huti ve směru na hraniční přechod Rozvadov dodávku s 31 běženci z Iráku. Strážníci je převezli na služebnu, zadrželi i rumunského řidiče, který je podezřelý z trestného činu převaděčství, uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Zároveň Nejvyšší soud (NS) potvrdil 3,5 roku trestu muži, který loni přes tuzemsko v dodávce převážel v ponižujících podmínkách 26 migrantů.

V tuto chvíli víme pouze to, že se jedná o čtyři irácké rodiny, nikdo z nich nemá povolení ke vstupu ani k pobytu na našem území a po zadržení byli všichni převezeni na policejní služebny k provedení prvotních úkonů,“ řekla Rendlová k zadrženým migrantům. Běženci jeli v bílé dodávce citroen s britskou mezinárodní poznávací značkou.

Policie nyní musí pro skupinu zadržených osob zajistit tlumočníky a zjistit, zda nemají v některé evropské zemi zažádáno o azyl.

Podle informací ministerstva vnitra od 17. června 2015 policie do 10. července 2016 zjistila v ČR celkem 3602 migrantů, naposledy v neděli tři lidi z Afghánistánu, Kosova a z Palestiny. V detenčních zařízeních v Bělé pod Bezdězem, ve Vyšních Lhotách a v Drahonicích je nyní umístěno 132 migrantů. Celková kapacita těchto zařízení je přes tisíc míst.

Podobně velkou skupinu běženců zadrželi naposledy v Plzeňském kraji policisté ke konci dubna v Poběžovicích na Domažlicku. V bulharské dodávce bylo 11 mužů, pět žen a deset dětí ve věku od půl roku do 15 let afghánské národnosti. 

Namačkaní jako sardinky

Zároveň Nejvyšší soud (NS) potvrdil trest 3,5 roku ve vězení muži, který loni přes Česko v dodávce převážel v ponižujících podmínkách 26 migrantů

Policisté dodávku zastavili 6. srpna 2015 mezi Kubovou Hutí a Horní Vltavicí na Prachaticku. Vůz směřoval k hraničnímu přechodu Strážný. Policisté tehdy informovali, že řidič je Slovák a že skupinu migrantů z Afghánistánu tvořilo 15 mužů, čtyři ženy a sedm dětí.

U soudu se ukázalo, že řidič naložil uprchlíky v Maďarsku a vezl je do Německa. V dodávce měli málo vzduchu i místa, na každého připadal necelý kubický metr.

Podle Okresního soudu v Prachaticích, Krajského soudu v Českých Budějovicích i NS nelze pochybovat o tom, že řidič jednal úmyslně a jako člen organizované skupiny. Obhajoba argumentovala tím, že se řidič o povaze svého úkolu dozvěděl až v Maďarsku. Původně si prý myslel, že jede pro zboží. Podle NS však není podstatné, kdy úmysl pojal - zda už před začátkem cesty nebo až v Maďarsku po setkání s migranty.

NS také zdůraznil, že běženci cestovali v ponižujících podmínkách. Nic na tom nemění ani řidičovy námitky, že migranti věděli, co je v dodávce čeká. „Namítané přestávky během cesty s podáváním vody lze hodnotit nanejvýš jen jako určité ulehčení či zmírnění ponižujícího zacházení, jemuž byli běženci při cestě vystaveni. Celkové poměry přepravy, které odůvodňují závěr, že běženci byli vystaveni ponižujícímu zacházení, tím ale nebyly nijak podstatně dotčeny,“ stojí v usnesení.

FOTOGRAFIE PŘINESL WEB KRIMI-PLZEN.CZ

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi