Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Braňme Itálii, vyzývá Sobotka. Migranti začali hledat nové trasy do nitra Evropy

Autor: simao, ČTK - 
12. dubna 2016
16:20

Po jednání mezi EU a Tureckem je jasné, že cesta do Řecka nemá pro migranty až takový smysl. Dál se totiž i kvůli odesíláním zpět do Turecka a plotům například v Makedonii jen tak nedostanou. A tak před nimi leží výzva najít nové cesty do nitra Evropy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý varoval před novými migračními trasami. A stejně jako Rakousko počítá se vzrůstajícím tlakem na Itálii.

Evropská unie i NATO by se podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) měly připravit na možnou změnu migračních tras do Evropy. Posílit by se měla zejména ostraha na moři mezi Itálií a Libyí, kde si Sobotka dovede představit i operaci NATO. Český premiér to uvedl po pracovním obědě s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem v Praze.

Sobotka čeká tlak na Itálii

Sobotka s Fischerem diskutovali právě o migraci, stejně jako v pondělí Fischer se Zemanem v Lánech. „Zdá se, že se nám podařilo díky dohodě s Tureckem výrazně zbrzdit příliv migrantů mezi Tureckem a Řeckem. To je dobrá zpráva, ale samozřejmě dá se očekávat, že se mohou objevit jiné migrační trasy,“ uvedl po jednání Sobotka.

Jedna z takových cest by podle něj mohla vést ze severoafrického pobřeží do Itálie. Na možné zesílení této trasy se musí EU připravit, míní Sobotka. „Měla by se na to připravit Severoatlantická aliance, měli bychom být připraveni posílit Frontex na moři mezi Itálií a Afrikou. Možná by se tam do budoucna měla připravit i operace NATO, pokud se ukáže, že ten migrační proud se přesměroval přes Libyi do Itálie,“ uvedl také ministerský předseda.

Po uzavření tzv. balkánské cesty hrozí větší tlak migrantů na Itálii Po uzavření tzv. balkánské cesty hrozí větší tlak migrantů na Itálii | Infografika Blesk.cz, Profimedia

Rakousko staví na italských hranicích plot

Sobotka označil za pochopitelné rakouské kroky na hranicích s Itálií. Vídeň v pondělí začala s přípravou na oplocení své části Brennerského průsmyku, který je klíčovým dopravním uzlem na alpských hranicích právě s Itálií.

Hraniční kontrol v průsmyku se Rakousko chystá zpřísnit nejpozději 1. června, uvedl v úterý ministr obrany Hans Peter Doskozil.

Itálie i Evropská komise rozhodnutí Vídně kritizují. Končící rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová před časem oznámila, že alpská republika v případě většího tlaku migrantů směřujících na její území nejspíše zavede přísnější kontroly na hranicích, aby proud uprchlíků zpomalila nebo úplně zastavila.

Rakousko staví plot na hranicích s Itálií. Chce zabezpečit Brennerský průsmyk Rakousko staví plot na hranicích s Itálií. Chce zabezpečit Brennerský průsmyk | EPA

Brennerská dálnice mezi Itálií a Rakouskem je přitom jedním z hlavním evropských tahů. U dálnice by měla vzniknout zastřešená kontrolní stanoviště, aby policisté mohli pracovat i v nepříznivém počasí. Součástí stavebních opatření by měl být i plot.

Podle Doskozila by měl režim na přechodu v Brennerském průsmyku připomínat ten u Spielfeldu na rakousko-slovinské hranici, kde Vídeň loni vybudovala komplex pro registraci migrantů včetně dva a půl metru vysokého plotu, který má usměrňovat pohyb migrantů.

Záchranná akce u italských břehů: Na Sicílii mířila loď s migranty z Afriky Záchranná akce u italských břehů: Na Sicílii mířila loď s migranty z Afriky | Reuters

Také Rakousko tak zcela očividně očekává, že se kvůli uzavření takzvané balkánské trasy opět zvýší migrační tlak na Itálii. Tam by letos podle italských odhadů mohlo přes Středozemní moře z Libye dorazit až 300 000 lidí.

I včera tam zasahovaly při záchranné operaci italské námořní síly u člunu přeplněném migranty z Afriky. Směrem na Sicílii totiž dlouhodobě míří i tzv. africká trasa.

Rakouský kancléř Werner Faymann po jednání vlády označil zpřísnění kontrol na hranici s Itálií za něco, co si Vídeň nepřeje, ale co je „nezbytné a správné“. Italský státní tajemník pro evropské záležitosti Sandro Gozi. „Problémy nelze řešit stavbou improvizovaných zdí,“ reagoval italský státní tajemník pro evropské záležitosti Sandro Gozi.