Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zoufalý nářek, smrt i potlesk: Dohoda nedohoda, do Řecka se valí další uprchlíci

Autor: bru/ČTK - 
20. března 2016
18:41

Řecké úřady se snaží uvolnit na ostrovech kapacity v zařízeních pro uprchlíky, protože od neděle začíná platit dohoda o vracení migrantů do Turecka. Podle prvních informací se zdá, že dohoda zatím od cesty přes moře příliš lidí neodradila - jen na ostrově Lesbos přistálo od půlnoci nejméně 12 člunů. Celkem v noci na dnešek dorazilo do Řecka 875 uprchlíků, uvedl krizový štáb.

Na moři během plavby z Turecka do Řecka zemřelo od soboty pět lidí. Dva migranti byli dnes nalezeni mrtví na lodi, která připlula na řecký ostrov Lesbos. Pravděpodobně utrpěli infarkt. V sobotu se u tureckých břehů utopila čtyřměsíční syrská holčička, uvedl turecký deník Hürriyet. Dnes řecká pobřežní stráž našla poblíž malého ostrůvku Ro u Rhodosu těla dvou malých utopených dívek ve věku jeden a dva roky.

Žena mrtvého migranta bez něj nechtěla opustit potápějící se člun, záchranáři ji museli odvléct, aby ho resuscitovali:

Video Plavbu na lodi nezvládli všichni. Dva muže přinesl člun už mrtvé. Nejspíš dostali infarkt. - Reuters
Video se připravuje ...

„Nechci peníze, chci dokončit studium,“ říká Muhammad

Reportéři agentury Reuters dnes hovořili s lidmi, kteří jako jedni z prvních po začátku platnosti dohody o vracení uprchlíků dorazili na Lesbos. Někteří z nich o nových pravidlech vědí, přesto ale doufají, že najdou možnost, jak se dostat do Evropy, kde mají často příbuzné. „Vím to. Doufám, že ty hranice překročím. Doufám, že tu dokončím své studium, nic víc. Nechci peníze,“ řekl Syřan Husajn Alí Muhammad. Třicetiletý inženýr Muhammad ze syrského Dará zase doufá, že se bude moci připojit ke své manželce a synovi, kteří žijí v Německu.

Ode dneška se začíná uplatňovat dohoda Evropské unie a Turecka o vracení migrantů, kterou uzavřeli vůdci EU s tureckým premiérem na pátečním summitu v Bruselu. Všichni uprchlíci, kteří počínaje dnešním dnem připlují z Turecka na řecké ostrovy a kteří po podání případné žádosti nezískají v zemi azyl, budou po vyřízení nutné administrativy vraceni na turecké území. První běženci by měli být takto odesláni zpět kolem 4. dubna.

jima ( 20. března 2016 17:16 )

 A z ceho bude ten Studioso zit a kde bude bydlet? A proc chce zrovna do Danska? (Dansko dava Stipendium 700 € mesicne) a pak ze nechce penize.

Zobrazit celou diskusi